Kentte sel baskını Meclis’te tartışma

Güncelleme Tarihi:

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 09:08

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin gündeminde kentte yağmur sonrası yaşanan sel baskınları ve Turan Güneş Bulvarı TRT önünde yapımı uzayan katlı kavşak inşaatı vardı. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ve MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ABB’yi eleştirdi, CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker yanıt verdi.

Haberin Devamı

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma
YAVAŞ’A ‘KAÇIYOR’ ELEŞTİRİSİ

ABB Meclisi’nin önceki gün yapılan haziran ayı ilk oturumunda ABB Başkanı Mansur Yavaş yoktu. Oturumu Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal yönetti. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Bu konuları konuşuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın gelip burada bu konulara cevap vermesini istiyoruz bugün de ortada yok. Bir yıl oldu üç defa geldi buraya. Kaçıyor çok net gözüküyor” eleştirisinde bulundu.

SELDE YAŞANANLAR DÖRT YILIN TABLOSU


Murat Köse: “Yenimahalle ve Keçiören gibi ilçelerde bu selde yaşananlar dört yılın bir tablosu. ABB’nin sınıfta kaldığını gösteren olaylardan bir tanesi.”
Fatih Ünal: “Ankara genelinde yaşanan sellerde birçok araç zarar gördü, mazgallar temizlenmediği için sıkıntı yaşandı. Dünden beri Mansur Bey’in Tweet’lerini takip ediyorum, sellerle ve sıkıntılarla ilgili herhangi bir Tweet atmadı. Ankaralılar çok büyük mağdur durumda. Bununla ilgili neden konuşulmaz? Keşke bugün gelseydi, bugün buradan konuşsaydı diye bekledim ama gelmedi.”

BELEDİYEDEN NİYE KİMSE KONUŞMUYOR

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma


Murat Ilıkan: “Üç yıl geçti, bugün sel felaketlerini konuşuyoruz değil mi? Belediyeden niye kimse konuşmuyor. Belediye başkanının daha bununla ilgili bir Tweet’i, bir paylaşımı yok, bir haberi de yok. Sel felaketi yaşandığı yerden bir fotoğrafını da görmedik. Haber servis edilmedi çünkü daha. Bir tane valiliğin meteoroloji ile ilgili uyarılarından başka hiçbir şeyi Retweet’i bile yok. Canan Kaftancıoğlu ile ilgili Tweet atıyorsanız, Boğaziçi rektörü ile ilgili mektup yazıyorsanız, buradaki yaşanan felaketlerle ilgili de bir şeyler söyleyin. Bu sel felaketleri bize gösteriyor ki, bundan sonra şehri imar ederken, yapıyı imar ederken artık risk odaklı düşünmek zorundayız. Park yaparken de yol yaparken de bir çöp konteynerini bir yere koyarken de risk odaklı düşünmek zorundayız. Sorumluluklarımızı sorun haline getirip başkalarının üzerine havale ederek bu işlerin içerisinden çıkamayız. Bu sorumluluğu taşıyorsunuz. Üç yıl oldu siz de artık yıllardır denecek kadar bu yönetimdesiniz. Billboardlara asıyorsunuz ‘altyapıları yeniliyoruz’ diye vatandaş da diyor ki, ‘herhalde belediye altyapıları yeniledi.’ İşte ortaya çıkıyor altyapılarla ilgili ne yaptığınız.”

KAÇ TANE EVİN SUYUNU GİDİP ÇEKTİNİZ

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma


Yaşar Neslihanoğlu: “Dışarıda sel seli götürüyor. Büyükşehir’e destek için ilçe belediyeleri olarak ne yapabiliriz bunu konuşmalıyız. Kaç tane evin gidip de suyunu çektiniz ya da kanalını temizlediniz. Bugün Mamak’tan bahsetmediniz. Yenimahalle ve Keçiören’deki sellerden bahsettiniz. Mamak Belediyesi’nin önündeki görüntüleri biliyordunuz. Sağduyu Caddesi’ni, Dereboyu’nu biliyordunuz değil mi. Şimdi bunları neden söylemiyorsunuz? Yıllardır orada zulüm vardı. Kayıklar gezdiriliyordu. Şimdi hiçbir sorun yok. Geçen sene oraları ABB yaptı. Belediyenin önünden arabayla belediyeye giremiyordunuz.”

25 SENE ALTYAPILARI NİYE YAPMADINIZ?

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma


Adnan Beker: “Ankara’ya geçmiş yıllarda yağan yağmur daha fazla yağdığı için belediyeler ne yaparsa yapsın bunun önüne geçme şansı yok. 25 sene bu altyapıları niye yapmadınız? Daha büyük geniş altyapı, daha büyük yağmur suyu hatları yapsaydınız bunların hiçbiri olmazdı. Bizim dönemimizde yapılan hiçbir köprülü kavşakların altında hiçbir tıkanma, su dolması olmadı. Bunlarla ilgili iyi bir çalışma yapıldı. ASKİ, bin 35 arızaya müdahale etmiş. 134 arızaya da müdahale tekrar edilmiş. Kent Estetiği Daire Başkanlığı süpürge aracıyla toplamda 655 müdahale gerçekleştirmiş. İtfaiye Daire Başkanlığı 505 ihbara müdahale etmiş anında, mahsur kalan 43 kişiyi kurtarmış. Fen işleri Daire Başkanlığı’mız sel sonrası toprak ve moloz yığılması yaşanan sekiz noktada iş makineleriyle müdahale etmiş. Çevre Koruma Daire Başkanlığı, yağış kaynaklı 11 ağaç devrilmesine müdahale etmiş. Yağışlar hafta boyunca devam edecek ekipler hazır bekliyor.”

İŞ BİLMEZLİK VE BECERİKSİZLİK

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma


Murat Köse: “İş bilmezlik ve beceriksizlik o kadar had safhaya varmış ki 150 günde yapılmasını taahhüt ettikleri TRT’nin oradaki basit bir kavşağın yapımının nasıl bir yıla yaklaştığını tüm Ankaralıların öğrendiğini biliyoruz. Bizim geçmiş zamanda 30 günde yaptığımız işleri bırakın 300 günü bin günde yapamayacaklarını göreceğiz. Bir de belediyenin araçlarının kullanıldığını görüyoruz. Asfaltı belki Büyükşehir atacaktır ama asfalta gelene kadar nasıl olur da Büyükşehir’in araçları orada onlara yardım eder bunun da bir açıklaması vardır. Algının da yalanın da bir sonu var, artık reklam bitti. Popülizm ile Ankara halkını istismar ettiğiniz çok açık bir biçimde ortaya çıktı.”

BORU HATLARINI UZAYLILAR KOYMADI

Kentte sel baskını Meclis’te tartışma


AK Parti Meclis Üyesi Murat Akça: “Ankaralılar için kâbusa dönen bir süreç oldu. TRT kavşağı iş bitirme süresi geçmiş bir imalat olarak devam etmekte. TRT kavşağı bitse bile son derece trafik yığılmasının söz konusu olacağı Sinpaş kavşağının planı, projesi, ihalesi en hızlı şekilde yapılmalı. Ankaralılar CHP’li Büyükşehir yönetiminin iş bilmezliğinin çilesini daha fazla çekmekten endişe etmektedirler. Gördüğümüz şu her işte düğme baştan yanlış ilikleniyor, sonrasında ortaya çıkan tablo tam bir kaos. Acemi yönetim sanki uzayda iş yapıyor ve ‘karşımıza göktaşı çıktı iş yavaşladı’ diyor. İş yaptığınız yer belli, buradan geçen boru hatları belliyken diyorsunuz ki, ‘buradan geçen boru hatlarının deplasesinden dolayı iş uzadı.’ Bu boru hatlarını buraya uzaylılar koymadı zaten vardı.”

TAMAMEN PLANLAMA VE ZAMANLAMA HATASI

Murat Ilıkan: “Başından sonuna tamamen bir planlama ve zamanlama hatasından ibarettir. Bu biraz tembellik biraz da beceriksizlikten kaynaklı bir problemdir. Proje alttan başladı üste döndü. Proje pandemide yapılması gerekiyordu sonra başladı. Proje 24 saat esaslı çalışılması gerekiyordu sonra normal mesai kavramlarına sığdı. Alttan üste geçerken dedilerki ‘oradaki vatandaşa sorduk.’ Bakıyoruz bu bölgede yapılmış anket mi var? Bir dilekçe mi var? Kaç kişiye sordunuz? Bilinmiyor. Aynı şekilde ‘24 saat esaslı çalışmayla ilgili de başlattık’ dendi. Sonra durdu ‘vatandaştan kaynaklı şikâyet’ dendi. Turan Güneş Bulvarı sadece onun karşısındaki bloklarda oturan insanlardan ibaret değil. Koca bir milyonluk ilçeyi beş milyonluk şehrin geri kalanına bağlayan bir yol. Sizinle irtibata geçen iki üç kişiyle buradaki süreci yönetemezsiniz. Biz buradaki gecikmenin 2020’de yaptığınız sonra iptal ettiğiniz ihaleden kaynaklandığını biliyoruz. 2021’de yaptığınız ihalede süre koydunuz o sürede yetiştiremediğinizi biliyoruz. Belediyenin imkânlarını o işi bitirmek için seferber ettiğinizi ama halâ burayı bitiremediğinizi biliyoruz. Hiçbir şey yapmayın biz belediye başkanını bir kere orada da görmek istiyoruz. Gitsin baksın ‘ne oluyor’ desin. Fen İşleri Başkanı’nı alsın Genel Sekreteri’ni alsın. ‘Artık bitiyor’ desin. Çünkü vatandaşın sanal organizasyonlar yapıp da gerçekte sellerde boğulmaya yollarda kalmaya tahammülü kalmadı.”

KÖSE HATIRLATTI BEKER ÇAĞRI YAPTI

Haberin Devamı

AK Parti’li Murat Köse ilk olarak nisan ayında gündeme getirdiği ‘kabile’ iddialarını önceki günde sürdürdü, daha önce sorduğu soruları tekrar sordu. Köse, “Gelen bilgilere göre Mansur Yavaş’ın Servetçilerden Servet Avcı’nın istifasını istediği hatta odalarını boşaltmasını istediğini bu bizim olaylar üzerine nasıl birbirlerine girdiğini burada söylemek istiyorum. Nasıl oluyor da Mansur Yavaş danışmana ‘istifa et’ diyor da istifa etmiyor odasını boşaltmıyor. Bu danışmanın yazdığı ‘Serpico’ yazısından bahsetmiştim. Büyükşehir’de olan biten yolsuzlukları anlatan ve isyan eden bir yazısı olduğunu söylemiştim. Orada şöyle söylüyordu; ‘ABB’de rüşvet, haraç, yolsuzluklar, haram havuzları, çeteler var.’ ‘Milleti soyan organizasyonlar var’ diye o yazıda ifade etmişti. Aradan geçti altı ay biz bu soruları sorduk ortada cevap veren kimse yok” dedi. Köse’nin bu iddialarına yanıt veren İYİ Parti’li Adnan Beker, Yavaş’ın danışmanı Servet Avcı’ya seslenerek, “Serpico diye bir film var. Bunu bu arkadaşımız yazmış bu arkadaş danışman. Murat Köse de eline alıyor bunu televizyon televizyon geziyor. Şimdi bu arkadaşa buradan sesleniyorum, şuradan adliye yürüyerek 15 dakika. Ne biliyorsa gitsin, adliyeye savcılığa söylesin. Eğer o Serpico gibi bir adamsa, eğer bunları laf olsun diye söylüyorsa, insanları zan altında bırakıyorsa, o görevini bıraksın gitsin” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!