Kentlerde çalışanlar işlerinde daha mutlu

Güncelleme Tarihi:

Kentlerde çalışanlar işlerinde daha mutlu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2009 00:00

Mesleki Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Uslu, büyük kentlerde yaşayanların, küçük yerleşim birimlerindekilere göre yaptıkları işten daha fazla zevk aldıklarını söyledi.

Uslu, iş yaşamında verimliliğin çok önemli olduğunu, bu verimliliğin üst düzeyde gerçekleşebilmesi için de bazı şartların sağlanması gerektiğini belirtti. Bu şartlar arasında personel motivasyonu, iş yerindeki huzur, takım arkadaşlığı ve bireysel heyecanın önemli olduğunu dile getiren Uslu, bu şartlar kadar, iş yerindeki düzen ve temizliğin de iş veriminde dikkate alınması gereken unsurlar olduğunu anlattı.

İş veriminde belki de en fazla üzerinde durulması gereken konunun "iş doyumu" kavramı olduğunu vurgulayan Uslu, şöyle konuştu:

"İş doyumu kavramının karşıtı ise ’işte tükenmişlik’tir. İş doyumu, kişinin yaptığı işten zevk alması, işten kazanılan mutluluktur. Yani bir işin severek yapılması anlamına gelir. İş doyumu konusunda çeşitli meslek grupları üzerinde yapılan araştırmalar bazı ilginç sonuçların ortaya çıkmasını sağladı. Örneğin, büyük kentlerde yaşayanlar, küçük yerleşim birimlerindekilere göre yaptıkları işten daha fazla zevk alıyor. Bu durum, büyük kentlerde sinema, tiyatro, alışveriş, eğlence merkezi gibi sosyal olanaklardan daha fazla yararlanılabilmesi ve çalışma şartlarının daha iyi olmasıyla açıklanabilir. Büyük kentlerde çalışan kişiler işlerini, kırsal kesimde, yani köy, belde ve ilçe gibi yerlerdeki çalışanlara göre daha çok severek yapıyor. Bu durum da büyük kentlerde çalışanların iş verimlerini doğal olarak artırıyor."

Uslu, bu nedenle, öğretmenlik, hakimlik ve polislik gibi mesleklerde işe yeni giren kişinin merkezden uzak yere atamasının yapıldığını, yıllar geçtikçe kişilerin çalışma yerlerinin merkeze yaklaştırılarak bir şekilde ödüllendirilmiş olduklarını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!