Güncelleme Tarihi:
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) ‘dünyada ilk ve tek harita tabanlı açık veri platformu’ olan ‘Şeffaf Ankara’ projesi, dün ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından tanıtıldı. ABB Konferans Salonu’ndaki programda platformu uygulamalı olarak da anlatan Başkan Yavaş, kazı çalışma noktalarının da uygulamadan görülebileceğini belirterek, “Konumunuzu açtığınız zaman sizin sokağınızda bir görüntü gelmezse bilin ki kaçak kazıdır bunları bize bildirebileceksiniz” dedi. Yavaş uygulamayla ilgili özetle şunları söyledi:
NİTELİKLİ BİLGİLERE ULAŞILABİLECEK
“Bu platform sayesinde vatandaşlarımız coğrafi bilgi sistemlerinde görsellerle desteklenmiş nitelikli bilgilere ulaşabilecekler. Şeffaf Ankara uygulaması ile vatandaşlarımızın kamusal hizmetlerde elde edilen verilere kolayca ulaşabilmelerinin yanı sıra genç girişimcilere ve akademik camiaya destek olunması da amaçlanmıştır. Büyük veri, tamamen gerçek verilerin analizine dayandığı için özellikle devlet kurumlarında maliyetleri düşürme, dolandırıcılığı ve suçu önleme, operasyonel verimlilik, iş gücünden tasarruf sağlama, tahmine dayalı bakım ve beklentilere uygun hizmet geliştirme gibi birçok farklı alanda doğru kararlar alınmasına olanak tanımaktadır.
ANKARALI DENETİMİN DE PARÇASI OLUYOR
Ankara’daki tüm kurumlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, ticaret ve sanayi odası gibi şehrin önemli paydaşlarının kendi verilerini yükleyip hem de mevcut verileri denetleyebilecekleri bir sistemi başkentimizde hayata geçiyoruz. Türkiye’de açık veri platformu olan belediyeler arasında binden fazla açık veri dosyası ve 300 binden fazla haritada konumlandırılmış verisi ile açık ara en fazla veri yayınlanan açık veri platformu Şeffaf Ankara’dır. Veriler, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uygun bir şekilde paylaşılmaktadır. Örneğin belediyenin yaptığı tüm kazı çalışmalarını görerek sokak veya caddenizde hangi birimin çalıştığına ilişkin bilgileri alarak eğer kaçak kazı yapılıyor ise bunu bize bildirebileceksiniz. İşte artık tüm Ankaralılar denetimin de büyük bir parçası oluyor.”
KAZIYI KİMİN YAPTIĞINI ANLAYABİLECEK
Uygulamanın sunumuna ‘kazı çalışma noktaları’ kısmıyla başlayan Yavaş şöyle devam etti: “Ankara’da ASKİ, Başkent Elektrik, Başkent Doğalgaz, Türk Telekom, Vodafone, Superonline gibi 6-7 kuruluş sürekli kazı yapıyor. Bu kazıları kimin yaptığını kimse bilmiyor. Bunlar tabii belediyenin izni ile yapılıyor ama son zamanlarda aldığımız şikâyetlerin bir çoğunda ‘burada kazı var ve asfaltı dökülmedi’ deniliyor. Direkt belediye yapmıyor gibi anlaşılıyor. Ya da kaçak kazılardan bizim bilgimiz olmuyor. Uygulamada çalışan personele kadar görülebiliyor. Ne iş yaptığı, konumu her şeyiyle belli. Burada kendi sokağınızda kazıyı kimin yaptığını anlayabileceksiniz. Kendi konumunuzun da açık olması gerekiyor ki yakınınızda kim kazı yapıyor onu görebileceksiniz. Konumunuzu açtığınız zaman sizin sokağınızda bir görüntü gelmezse bilin ki kaçak kazıdır bunları bize bildirebileceksiniz. Kazı kapatılmadığı için kaza oluyor. Özellikle ASKİ ve diğer kazılarda toprak dökülüp dolgu yapıldıktan sonra iki-üç gün beklenmesi gerekiyor. İki-üç gün bekleniyor ama daha sonra da unutuyor kurumlar. ASKİ de buna dahil. Bu konularda da ihbar geldiği zaman işin bitim tarihi de orada yazılı kusurun kimde olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu da bizim daha hızlı ve titiz çalışmamızı sağlıyor.”
MAVİ ÇİZGİ ABB KIRMIZI İLÇE BELEDİYESİ
Belediyelerin cadde-sokak yetki sınırlarının da uygulamada yer alacağına dikkat çeken Başkan Yavaş, “Akşama kadar 153’e 3 bin şikâyet geliyor. 3 bin şikâyetten bir çoğu da sokaklarda veya caddelerde yapılmış olan çalışmaların kapatılmaması. Biz şöyle cevap veriyoruz; Bize gönderdiğiniz yer ilçe belediyesi sorumluluğundadır.’ İlçe belediyesine de gönderiyoruz. Bundan sonra girildiği zaman cadde ve sokaktaki yetkiyi buradan görebileceksiniz. Mavi çizgi olan Büyükşehir’e kırmızı çizgili olan ilçeye bağlı. Direkt mouse’u uzattığınız zaman hangi belediye yetkili görebileceksiniz. Bu ilçe belediyeleri ve Büyükşehir’in çok daha titiz çalışmasını sağlayacaktır. Çalışma noktalarımızın tümünü görebileceksiniz. Diğer kurumların çalışmalarını da görebileceksiniz. Bir sonraki aşamada bunları canlı da yayınlayacağız. Arzu eden sokağındaki kaldırım, asfalt çalışmasını ekipleri görebilecek.” Başkent 153’e gelen şikâyetlerin ne kadarının yapılıp ne kadarına dönüldüğünün de görülebileceğini söyleyen Yavaş, “Belediye çalışıyor mu çalışmıyor mu vatandaştan gelen talepleri yerine getirip getirmiyor mu bizi rahat bir şekilde denetleyebilecekler” dedi.
NASIL KULLANILACAK NELER YER ALACAK
Şeffaf Ankara uygulamasına https://seffaf.ankara.bel.tr/ adresinden ulaşılabilecek. Uygulama, ABB’nin Başkent Mobil aplikasyonu üzerinden de kullanılabilecek. Kent genelindeki kazı çalışma noktaları, ulaşım biniş verileri, cadde-sokak yetki sınırları, diğer çalışma noktaları, sosyal yardımlar, Başkent 153’e gelen, bekleyen, tamamlanan başvuru sayıları, kent rehberi, baraj doluluk oranları, nüfus ve demografi bilgileri, hava durumu, canlı yayınlanan ihaleler, rapor ve veriler uygulamadan görülebilecek.