Güncelleme Tarihi:
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlatırken, belediyenin mali durumu hakkında da bilgi verdi. Başkan Yaşar, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde ise birlik ve beraberlik mesajının öne çıktığı önemli açıklamalar yaptı.
16 YILDA GÖRMEDİĞİM OLAYLAR
(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) “Ankara Büyükşehir’de 16 senedir Meclis üyesiyim, hiç görmediğim olaylara şahit oldum. Melih Bey(Gökçek) ASKİ’ye, EGO’ya veya başka bir şeye kredi istediğinde hemen kabul edilir, tartışılmazdı. Öyle yapıldığı için gereksiz yere harcanan paraların bedelini bugün Ankara halkı ödüyor. Ankara eğer bugüne kadar 250 milyon liralık bir fuar alanına kavuşamayıp ama 4 milyar lirayı Ankapark’a gömdüyse bunların hiç tartışılmaması lazım. Büyükşehir’de AK Parti ve MHP’nin özgür iradeleriyle oy kullandıklarına inanmıyorum. Adam kendi ilçesine yatırım istiyor ama ret oyu veriyor.
SİYASETTE, VERDİĞİ SÖZÜ YERİNE GETİREN KİŞİLER SAYGINLIK GÖRÜR
(Yenimahalle Belediyesi’nin mali durumu) “Virüsle mücadeleye belediyeler büyük katkı sağladı. Bu süreci ancak yerel yönetimlerle sonuçlandırabiliriz. Şehri temiz tutmazsak bu süreçten kurtulma imkânı yok. Fabrikalara da, çevreye de, insana da sahip çıkacağız ve inşallah bunu atlatacağız. Belediye başkanlarının kaynaklarını halk yararına kullanması, her kuruşu harcarken kendi parası gibi özen göstermesi gerektiğine inananlardanım. Ama bu bütçelerle bize verilen görevlerin yapılması mümkün değil. Emlak vergisinde en iyi tahsilat yapan yüzde 60’ı geçemez. Vergiler düşünce İller Bankası payları da düşüyor. Belediyeler Birliği olarak ‘belediye gelirler yasası’ için tasarı hazırlamıştık, 2014’te çıkacaktı, hâlâ çıkmadı. TBMM’nin bir an önce bunu çıkarması lazım. Belediyelerin en büyük yanlışı, ihaleyi yapıyor müteahhiti kapıda bekletiyor. Sonrasında yaptığı ihaleye girenin sayısı azalıyor. Benim yüzde 30-35 kırımla verdiğim işi başka biri yüzde 2’yle veriyor. Niye? Çünkü parayı geç ödüyor. Ama ‘bu belediye parayı gününde öder’ diyenler daha düşük teklif veriyor. Kim kazanıyor? O kentin halkı kazanıyor. Biz bunu gerçekleştiriyoruz. Ona göre hesabımızı kitabımızı yapıyoruz. Siyasette verdiği sözü yerine getiren kişiler saygınlık görür. Bahanesi olmaz bu işin. Ne söz verdiysen 5 sene içerisinde planlayıp uygulamaya geçirmene bağlı. Ben bunu bugüne kadar fazlasıyla yaptım. İnşallah mahallelerde verdiğimiz sözleri tümüyle yerine getirmek için çaba içindeyiz. Afaki bir söz vermedim. Ucu açık projelerimiz yok. Hiçbir projeden vazgeçmiyoruz. Biraz daha takvime yayarız. Zaten seçimden sonra sıkı bir mali politika yürüterek tedbirimizi de almıştık. Bize çok faydası oldu. Aksatmadan maaşımızı verdik, borcumuzu da ödedik. Şu anda Yenimahalle Belediyesi her şeyini kendi yapıyor. Mobilya üretilecekse kendi atölyemizde üretiyoruz, taş üretilecekse kendimiz yapıyoruz. Kaynağı başka türlü oluşturmanın yolu yok.”
VİRÜSTEN SONRA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK HERKES AKLINI BAŞINA ALMALI
(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek) “Virüsten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. ‘Artık ağaç kesilirse kesilsin, su kirlenirse kirlensin, hava kirlenirse kirlensin, oksijen azalırsa azalsın, ben paramı kazanayım, ben gösterişimi yapayım’ deme dönemi bitti. Herkes aklını başına almalı. İmar planlarında yeşil alan görülen yeri daha sonra ticaret alanı haline getirip gökdelenler dikmenin toplumun yararına olmadığını, gelecek kuşaklarımızın zararına olduğunu bu virüs bütün dünyaya da Türkiye’ye de gösterdi.
- 55 mahallemiz var, bu süreçte çok önemli olduklarını gördük iyi ki yapmışım, 37’nci aile sağlığı merkezini yapıyoruz.
- 400 bin lira sadece bakkal defteri kapattık. Binlerce aileye ulaştık günlük 2 bin 400 kişiye sıcak yemek veriyoruz.
- Hizmet verirken belediye birimlerinizin de koşulları iyi olmalı. Temizlik İşleri Müdürlüğü’müzü yeniliyoruz 1-1.5 ay içerisinde bitecek.
- Kiralık aracımız yok 57 tane daha yeni araç aldık.
- Bu sene içinde Yenimahalle Evi’ni açıyoruz. İçinde eski Yenimahalle evlerini anlatan eşyalar olacak. Yenimahalleliler Birliği var onlar işletecekler.
- 6 tane var, 3 tane daha taziye evi yapıyoruz.
- Ata Mahallesi’nde kreş ve yüzme havuzu sözü verdik. Kreşin ihalesini bu sene içerisinde, havuzun ihalesini gelecek yıl yapacağız.
- Karşıyaka Mahallesi’ne Gönül Çarşısı kuruyoruz. Esnafın ve işletmelerin de katkısıyla market gibi açacağız aileler gelip ihtiyaçlarını alacak.
- İvedik ve Yuva’da yaptık bu sene Susuz ve Memlik’e de köy konağı yapacağız.
- 38 bin metrekare Adnan Kahveci parkını yeniliyoruz, yürüyüş yollarıyla, göletiyle Batıkent’e yeni bir ivme kazandıracak. Bu sene bitirecekler.
- Batıkent Meydanı'nı da yeniliyoruz.
- Kapalı pazar yeri projelerimiz var.
- Kaldırım, asfalt sıkıntımız da yok.”