Güncelleme Tarihi:
Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ankara’da 2 liradan satılan simit fiyatının bugünden itibaren 2,50 lira olacağını belirterek, “Gerek un ve susam fiyatlarının, gerekse eleman yevmiyesi, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, kira gibi girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesinden dolayı ister istemez yeni bir fiyat ayarlamasına gidilmesi kaçınılmaz olmuştur” dedi. Delibaş, şunları söyledi: “Bir önceki zam dönemi olan geçen yıl simitlik unun çuvalı 110 TL, susam kg fiyatı 12 TL iken bugün geldiğimiz noktada un 190-220 TL arasında, susam ise 23 TL. Girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesinden dolayı simit fiyatını güncellemek durumunda kaldık. Eğer gerçek bir Ankara simidi yapmak istiyorsak, lezzetinden, kalitesinden ödün vermek istenmiyorsa, bu güncelleme kaçınılmaz olmuştur.
Müşterilerimizin bizi anlayışla karşılayacağına inanıyoruz. Simit üretimindeki ana kalemlerin fiyatlarının artışı durdurulamaz ve devam ederse, artan maliyetler nedeniyle yeni fiyat artışları kaçınılmaz olacaktır. Pandemi sürecinde odamıza kayıtlı 80 civarında simitçiliğin temel taşı fırın kapatmak zorunda kaldı. Şu an kalan 30 civarında simit fırınımız ise kapatmamak için direniyor. Kapanan simit fırınlarımız klasik taş fırın, gerçek Ankara simidi yapan fırınlarımızdı. Bu fırınları kaybetmek demek, Ankara’mızın değerini, kültürünü kaybetmek demektir.
USTA YETİŞTİREN OKULLARDI
Ayrıca, bu simit fırınları bugünkü simit kafelere usta yetiştiren bir nevi okullardı. Kalitesi tescil ve denetimle korunan, coğrafi işaret tescilli Ankara simidini yaşatmamız; Ankara simidi kültürünün devam edebilmesi için bu işin kaynağı olan bu fırınları desteklememiz, değerlerimizi kaybetmememiz gerekiyordu ama maalesef bunu yapamadık. Simit fırınlarının günden güne kapanmasıyla birlikte simitçilik artık meslek olarak tükenmek üzere. Simitçiliğin meslek liselerinde mesleki eğitimle birlikte meslekleştirilmesi konusu ciddi anlamda ele alınmalı.”