Kent içi ulaşımına çevreci seçenek

Güncelleme Tarihi:

Kent içi ulaşımına çevreci seçenek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2022 15:52

MİA Teknoloji’nin hayata geçirdiği paylaşımlı elektrikli bisiklet platformu ‘Tripy’, yakın zamanda yurt içi ve yurt dışında kullanımda olacak. Tanıtım toplantısı Ankara’da yapılan uygulama ile kent içi ulaşımına yeni bir alternatif sunulması planlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk özel paylaşımlı elektrikli bisiklet platformu olan ‘Tripy’nin tanıtım toplantısı yapıldı. MİA Teknoloji’nin hayata geçirdiği platformda yer alan elektrikli bisikletler, yakın zamanda kullanıma sunulacak. Türkiye’de ilk aşamada sahil bölgelerinde kullanılması planlanan elektrikli bisikletlerin, yurt dışında da Balkan ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika’da kullanıma sunulması hedefleniyor.

YAŞAM TARZINA DÖNÜŞTÜ

Paylaşımlı bisiklet platformunun Ankara’daki tanıtım toplantısında konuşan MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gökhan Beltekin, platform bünyesinde kullanıma sunulacak elektrikli bisikletlerin artık bir yaşam tarzı olduğuna dikkat çekerek, “Elektrikli bisikletlerin, otobüs ve metrodan indikten sonra ‘ulaşım kartı’ ile ring olarak kullanılmasını sağlamak hedefler arasında. Belediyelerin de elektrikli bisikletlerin ring olarak kullanılması konusunda yatırım yapması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Kent içi ulaşımına çevreci seçenek

KULLANIM KADAR ÜRETİLMELİ

Beltekin, şöyle konuştu, “İkinci Dünya Savaşı’nda üretim teknolojileri arttı ancak çok fazla üretmenin dünya verimliliği için bugün doğru olmadığı görülüyor. İnsan sayısı adedince değil, ürünlerin kullanım sayısı adedince üretilmesi konusunda yaklaşımlar var. Avrupa 2030 yılından itibaren fosil yakıtlı araçları tamamen ortadan kaldırıp hiçbir fosil yakıtlı araçların olmamasını istiyor. Bu hedeflere en yakın müttefik ülke ise Türkiye. Bisiklet bir yaşam tarzı. Biz de bu nedenle elektrikli bisikletler için adım attık.”

Kent içi ulaşımına çevreci seçenek

ANKARA’DA TRAFİKTE GEÇEN SÜRE 53 SAAT

Tripy Genel Müdürü Kadir Akdere, “Türkiye’deki mobilite pazarının büyüklüğü 60 milyar dolar. 2030’da bu rakamın 80-90 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 2021 yılında Türkiye’nin GSYH’sinin 807 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde, bu pazarın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de 2030 yılında mikromobilite pazarının 10-15 milyar dolar olması bekleniyor. Bu pazarda en büyük paylardan birinin genç nüfus ve kilometre kare başına düşen nüfus yoğunluğu sebebiyle Türkiye’nin alacağı belirtiliyor. Ankara’da bir kişi yılda 53 saatini trafikte bekleyerek kaybediyor. Bu noktada paylaşımlı elektrikli bisikletlerle hedefimiz kısa mesafe ulaşımında tüm motorlu taşıtların kullanımını azaltabilmek. Özellikle bugün ‘Z kuşağı’, yeni ulaşım metotlarını benimsiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kent içi ulaşımına çevreci seçenek

HIZA YAZILIMLI ÇÖZÜM

Akdere, platform bünyesinde kullanıma sunulacak elektrikli bisikletlerin hızının 50 km’ye çıkabildiğini belirterek, “Ancak kanun gereği şehirlerde hızı 25 km ile sınırlıyoruz. Bu sınırı da yazılım ile yapılıyor ve bisikletler 25 km hız sınırını geçemiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!