Güncelleme Tarihi:
Nevzat Ceylan, kentlilerin en büyük eksiği ‘Ankara’yı bir türlü sahiplenmemesi’ diyerek, “Başkent’te yaşamak bir ayrıcalıktır. Herkesin derdi kendi memleketine, kendi köyüne veya ilçesine yapılan hizmet olmuş durumda. Sen nereli olursan ol Ankara’da yaşıyorsun artık, bu şehri unutmamalısın. Gerek muhalefet, gerekse iktidarda olan belediyelerin önceliğinin Ankara olması lazım. Bu şehrin ortak partisi Ankara olmak zorunda” değerlendirmesi yaptı. Ceylan, şöyle devam etti:
HİZMETE OY VERİLMELİ
Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: “Ankara’da vatandaş oy verirken hizmete bakmıyor. Başka düşüncelere bakıyor. Bir diğer kesim de kendi köyüne, ilçesine yapılan hizmete bakıyor ve buna göre oy veriyor. Çoğunluk ‘Ankara’da şu eksikti, bunu tamamladı’ düşüncesiyle oy vermiyor. Mesela Çankaya’da, siz kimi koyarsanız koyun, ideolojik oy veriliyor. Sincan’da yine aynı şekilde. Parti ön plana çıkıyor, bu çok sağlıklı değil. Başarıdan ziyade başka şeyler ön plana çıkıyor. Gerçekten hizmet eden belediye başkanına oy verilmesi doğru olacaktır. Ankara’da büyümüş şirketlere bakın, Ankara’ya doğru düzgün yatırımı yok. Ankara’daki siyasetçilerin nereli olduğunun önemi yok. Önce yapacağı hizmete bakmalıyız. Ankara’nın lobisini güçlendirmemiz gerekiyor. Hangi milletvekili Ankara’ya hizmet ediyorsa baş tacı yapacağız.
TEMSİL EDİLEMEYEN SAHİPSİZ ŞEHİR OLDU
Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan ise Ankaralı milletvekillerinin, STK’ların ve odaların Ankara’ya daha fazla yatırım yapılması için çalışması gerektiğine dikkat çekerek, “Ankara’da Ankara’nın yatırımlarını takip eden milletvekilimiz yok. Dolayısıyla Ankara sahipsiz ve temsil edilemeyen bir şehir haline geldi. Son 25 yıllık dönemde Ankara’nın kamu yatırımlarından aldığı pay, olması gerekenin 3’te biri kadar oldu. Yatırım fukarası bir şehir oldu Ankara. Devletin bir iki mekânsal konumundan kaynaklı yatırımından başka yatırımı yok. Ne kadar mega proje varsa İstanbul’a yapıldı. Bunun sebebi de sahipsizliği ve temsil edilememesi” değerlendirmesi yaptı. Özaslan, şöyle devam etti:
“Bir şehrin büyümesi için en önemli nokta kamu yatırımları. Çeyrek yüzyıllık verilere baktığımızda, Ankara bir şehrin büyümesi için gereken kamu yatırımlarını alamadı. Yerel kalkınmanın bir diğer temel kaynağı da yerel yönetimlerin yaptığı yatırımlar. Fakat bu dönemde yine bakıyoruz, Ankara’nın kıt kaynakları ne kadar çöp proje varsa buralara gitti. Ankapark’ından tutun da, Kızılırmak Projesi’ne kadar. Sınırlı kaynakları dinozorlar alarak çöp projelere harcadılar. Üstelik bu projelerle şehir de kirletildi. Hem kaynaklar çarçur edildi hem de şehir kirlenmiş oldu. Ankara artık yerel siyasette barış ve sükûnet istiyor. Doğru düzgün yatırım istiyor. Temel ekonomik göstergelere baktığımızda Ankara’nın gelir düzeyi düşüyor ve işsizlik oranları bir büyükşehre yakışmayacak şekilde yüksek. İçinde olduğumuz durum bu. Ankara Başkent olmasına karşın halen yerel bir şehir. Bu şehri yönetenlerin ve yaşayanların buna saygı duyması lazım. Bunu anlamadan siyaset ve yönetim mümkün değil.
YOK LİSTESİ ÇOK
Bu şehre 20 yıldır hangi kültür yatırımı yapıldı. Ankara’nın daha fazla yatırım alması gerek. Milletvekilleri bunu mecliste ve bakanlıklarda isteyecekler. Milletvekilleri olmadı, Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) isteyecek. Maalesef o da yok. Ankara’da ‘yok listesi’ çok. Bu şehrin derdini anlatan kişileri ön plana çıkartmalıyız. Artık siyaseti bir tarafa bırakıp bu şehre odaklanmamız lazım. Ankara çok zaman kaybetti zaten. 32 milletvekilimiz varsa en azından 10 tanesi o parti bu parti değil, her gün Ankara ile ilgili konuşsun. Yatırımları takip etsin.
Şehrin halen nüfusunun 3’te biri Ankaralılardan oluşuyor. 3’te ikisi de eskiden Ankara’ya bağlı olan, bugün il konumuna gelmiş şehirlerden kişiler ve Sakarya ile Kızılırmak yayındaki coğrafyanın insanları. Yani bu tamamen yerel bir nüfus. Ankara bir metropol, kozmopolit diye algılanıyor ama öyle değil. Özellikle İstanbul’da Ankara’ya dönük bir ‘taşra şehri’ bakışı var. Burası Anadolu’nun kalbidir. 100 yıldan bu tarafa Ankara ayağa kalktığı için Anadolu’da bir hareketlilik başlamıştır. Ankara lokomotifi durursa Anadolu durur. Burası sanat galerilerinin, senfoni ve tiyatronun merkeziydi. Anadolu’ya bu kültür Ankara’dan yansımıştır. Siz bunları söndürürseniz Anadolu’da da olumsuz etkilerini görürsünüz.”
BAŞKENT SİYASETİ OLMAK ZORUNDA
Özaslan, sözlerine şöyle devam etti: “Ankara 81 ilden biri değildir. Burası Cumhuriyet’in başındaki gibi güçlü olmak zorundadır. Ankara’nın ülkesel bir başkent siyaseti olmak zorundadır. Güçlü Ankara, güçlü Anadolu demektir. Bugün gördüğümüz trend tamamen İstanbul merkezli olmuş durumda. Biz Ankara’yı güçlendirmeliyiz. Temel problem Ankara’nın lobiye ihtiyacının olması. Kurumlar görevini yapmadı. Ankara milletvekilleri ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanı yapmadı. Eski dönemdeki başkan (Melih Gökçek) yapmaması gereken her şeyi yaptı ama yapması gerekenleri yapmadı. Bizim bu tabloyu değiştirmek için girişimlerimiz var. Hayata geçirdiğimizde Ankara’ya katkı sağlayacağız.”
ANKARA GAZETELERİNE ANKARA’NIN İHTİYACI VAR
Nevzat Ceylan ve Metin Özaslan, Hürriyet Ankara’ya kentle ilgili yapılan haberlerden dolayı teşekkür etti. Yerel gazeteciliğin önemine değinen Nevzat Ceylan, “Ankara gazetelerine Ankara’nın ihtiyacı var. Hangi kuruluş olduğunun önemi yok ama Ankara gazetelerinin var olması gerek. Ankara’nın tanıtım eksikliği var, sahiplenip tanıtmamız lazım. Ankara’nın basını olmadan bunu yapamayız. Ankara’nın basını olmadan nasıl lobisi olacak. Ben Ankara ile ilgili konuları nereden öğreneceğim. Belediyeler yaptığı çalışmaları nereden takip edecek. Ankara hepten unutulacak, eğer yerel gazeteler de olmasa. Bu Ankara’nın bir diğer sorunu” diye konuştu. Metin Özaslan ise “Ankara gazeteciliğinin ruhu farklıdır. Ankara’yı dile getirmek çok önemli. Ankara’yı anlatmak noktasında Hürriyet Ankara gibi kurumlar önemli rol oynuyor. Ankara’da yerel basının daha da artarak devam etmesi gerekiyor. İnatla Ankara’daki yerel basını devam ettirmek gerekiyor. Kentte sahip çıkmamız gereken konulardan biri de kentin yerel basını. Çünkü iyi gazeteci Ankara’dan çıkar” ifadelerini kullandı.