Kendi traktörünü kendisi üretti

Güncelleme Tarihi:

Kendi traktörünü kendisi üretti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 01:04

Çubuk'ta yaşayan Yalçın Demir, bahçe işlerinde kullanmak amacıyla 'tarla faresi' ismini verdiği küçük traktör yaptı.

Haberin Devamı

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bir kepçe operatörü aradığı traktörü bulamayınca, köydeki bahçesinde kullanmak amacıyla belden kırmalı küçük traktör yaptı. Çubuk Esenboğa Mahallesinde ailesiyle birlikte yaşayan ekskavatör operatörü Yalçın Demir, bahçe işlerinde kullanacak küçük traktör bulamayınca kendisi traktör yapmaya karar verdi. Demir, çalışmaları sonucunda motoru hariç diğer aksamları kendisi tarafından tasarlanan bir traktör yapmayı başardı. Traktöründe 11 beygir gücünde bir motor kullandığını anlatan Demir, traktör hakkında şu bilgileri verdi:

ALTI AYDA BİTİRDİ

"Bahçemin yeri dar olduğu için büyük traktörle işlemesi ve dönmesi zor oluyordu. Ufak bir bahçe ekeyim dedim, orası için uygun traktör araştırdım. Fiyatları pahalı ve büyük traktörü muhafaza etmek için yer sıkıntısı vardı. Onun için kendim bir tane traktör yapmaya karar verdim. İlk önce motoru aldım ve sonra şanzımanı, defransiyali falan yapmaya başladım. Daha sonra motoru bitirdikten sonra çapa yapmak için çapa makinesini yaptım. Arkasına bir tane yol düzlemeye, küremeye bıçak yaptım. Traktörde 2 ileri bir geri şanzıman var. Traktörün şaseleri olsun, lastikleri olsun, sonra arka çapa makinesi olsun bunlar komple benim işçiliğim, hepsini kendim yaptım. Arkasına hidrolik sistem için jaklar yaptım. Traktörde her türlü ekipmanlar kullanılabilmektedir. Traktörümüz belden kırmalıdır, rotlu direksiyon değil yani. Dar ağaç diplerinde falan çok daha rahat dönülebilir, daha rahat manevra yapılabilir. Sonra diğer traktörlerden diğer bir farkı daha var. O da normalde bütün traktörlerde arka hidrolik kolu dediğimiz kollar aşağı doğru basmaz. Benim bu yaptığım traktörde aşağı doğru basma gücü var. Aşağı doğru basıldığı zaman traktörün arka tekerlerini ayağa kaldırabiliyor."
Bahçe işlerinde kullanacağı traktörüne 'Tarla Faresi' isimini verdiğini belirten Demir, 'Tarla Faresi'ni' 6 ay gibi bir zamanda yaptığını ve yaklaşık 8 bin liraya mal ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

TALEP OLURSA SERİ ÜRETİME GEÇECEK

Boş zamanlarını kendi kullandığı araç ve gereçleri yapmakla değerlendirdiğini vurgulayan Demir, "Ben bu traktörü bağda bahçede kendim kullanmak için yaptım. İlçemiz sebze ve meyvecilik anlamında üretim yapan bir yer. Özellikle meyve yetiştirilen alanlar dağlık ve dik alanlardır. Bu nedenle benim yaptığım bu traktör meyvecilik ve seracılık yapan üreticilerin kullanabileceği bir traktördür. Talep ve destek olursa seri üretim yapabilirim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!