Kendi kentinize sahip çıkın

Güncelleme Tarihi:

Kendi kentinize sahip çıkın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2010 00:00

Ankaralıların öncelikle kentini tanıması gerektiğini belirten Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, “Kendi kentinizi turist olarak gezin, müzeleri görün ve çocuklarınıza Ankara’yı tanıtın” çağrısında bulundu.

ANKARALILARIN kentine sahip çıkması gerektiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Başkentlilere, “Kendi kentinizi turist olarak gezin, müzeleri görün, çocuklarınıza da Ankara’yı tanıtın” çağrısında bulundu.

Önce Ankaralı’nın Ankara’yı tanıması gerektiğini ifade eden Acar, “Ankara’da oturup Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni, birinci Meclis binasını görmeyen, Kızılay’ı, Ulus’u bilmeyen insanlar var. Müzeler bakımından Ankara çok zengin. 44 tane müzemiz var. Herkesin mutlaka bu müzeleri gezmesi lazım” dedi.

Ankara’nın şahlanmaya başladığını belirten Acar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün son çalışmalarını Ankara Hürriyet’e anlattı. Ankara’nın hoşgörü örneği bir kent olduğunun altını çizen Acar, şunları söyledi:

İnanç turizmi YHT ile gelişecek

“Augustus Mabedi’yle Hacı Bayram Camisi’nin duvarı sırt sırta vermiş. Bu, Ankara için çok güzel bir hoşgörü örneği. İnanç turizmiyle ilgili önemli olaylardan biri de, Ankara Konya hızlı treninin devreye girecek olması. Git gel Konya iki saate düşecek. O zaman Ankara, inanç turizminde Konya’yı da programına alacak.

Ankara Turizm ve Tanıtma Konseyi Toplantısı’nın ilkini 19 Temmuz’da, ikincisini 30 Eylül’de düzenledik. İlk toplantının sonuç raporunu hazırladık, ikincinin raporu bitmek üzere. Üçüncüyü ise Aralık ayında düzenlemek istiyoruz. Üçüncü toplantı, biraz daha genişletilmiş bir çalışma olacak. Çok sayıda temsilci katılacak.

Yurt dışına direkt uçuş

Ankara’da öne çıkarmak istediğimiz turizm çeşitlerinin başında kongre turizmi geliyor. Üçüncü toplantının konularından bir tanesi Ankara’da kongre turizmi, termal turizm ve sağlık turizmi.

Esenboğa Havalimanı, yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine ulaştı fakat bu kapasiteyi kullanamıyoruz. Bu, Ankara direkt merkezli yurt dışı uçak seferlerinin çoğunlukla yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. Toplantıları düzenlememizin sebeplerinden biri de, yurt dışı direkt uçuş seferlerini başlatabilmek. Toplantıya gelecek kişilerden bazıları, THY, Anadolu Jet, Sky Havayolları, Turkuaz Havayolları gibi şirketlerin yöneticileri.

Gitmediğiniz yer sizin değildir

Ankara, tarifeli uçak seferlerinin yanı sıra charter uçak seferlerine de açılmalı. Esenboğa, 10 milyon yolcu kapasiteli ve uluslararası nitelikli bir havaalanı. Bunu çok iyi kullanmamız lazım.

Gitmediğiniz yer sizin değildir. Gitmeli, görmelisiniz. Dünyada turistler, karayoluyla bir saatten fazla seyahat etmek istemiyor. Bu önemli bir şey. Bunun için Ankara çok önemli bir merkez. Ankara’nın bir marka kent olması üzerinde çalışıyoruz. Bu çerçevede Ankara, gelecek vaat eden bir ilimiz. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in girişimi ve bu toplantılar neticesinde daha çok kişiye ulaşacağız.”

Başkent için tanıtım filmi

“ÖNEMLİ konularımızdan biri de, Başkent’i anlatan bir film. Ankara’nın bir tanıtım filmine ihtiyacı var. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.
Okuma alışkanlığını kazandırmak için bazı kampanyalar yaptık. Merkez ve ilçelerde 40’a yakın kütüphanemiz var. Geçtiğimiz haftalarda, Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nı kutladık.
Üniversitelerimize, ‘Üniversiteyi şehre açın’ diyoruz. Öğrenciler şehirde yaşasın, şehirle birleşsin. Bu, kentin esnafını da geliştirir. Parayla alışveriş olmasa bile, bilgi alışverişi yaşanır.
Tiyatro, çocuğa küçük yaşta sevdirilmeli. İyi bir tiyatro seyircisi, çocukken iyi bir tiyatro eğitimi almış insandır. İyi tiyatro sanatçılarının yanı sıra, iyi tiyatro izleyicisini de önemsiyoruz.

Çocuk dostu müze programı

“EN büyük yatırımı çocuklara yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla başlattığımız çocuk dostu müze projemiz var. Çalışmalarımız Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde başladı. Müzenin içinde atıl olarak duran bir mekanı atölye haline getirdik. Çocuklara eseri dokunarak tanıma fırsatı sunuyoruz. Sikke basma, çini yapma gibi etkinliklerle çocuklara geçmişi anlatıyoruz.
Okul telefon ederek randevu alıyor. Öğrencileri 30 ila 40’ar kişilik gruplar halinde eğitim atölyesine alıyoruz. Çocukların eserlere yakınlaşmaları sağlanıyor. Gezi programında ise, müzede bulunan 10 objenin fotoğrafını çocuklara veriyoruz. Çocuklar fotoğraftaki objeyi bularak, altındaki tanıtım yazısını verdiğimiz kağıda yazıyor. Bir hafta sonra ise müzede gördüklerinin özetini yapmalarını istiyoruz. Bu ilgi ve sevgiyle arkeologlar yetişiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!