Keçiören’de Gençler ’Başkanlık Sistemini’ Tartıştı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 13:07

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Türkiye gibi gelişme sürecinde olan hızla yol alabilecek bir ülkede karar sürecini hızlandıracak şekilde kurulacak başkanlık sistemi, kısa vadeden başlayarak çok iyi sonuçlar verebilir” dedi.
Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen "Gençler Başkanlık Sistemini Soruyor" panelinde başkanlık sistemi tartışıldı. Keçiören Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlediği panele, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, 22., 23., 24. dönem İstanbul Milletvekili Halide İncekara ve Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Avukat Hüseyin Kara katıldı. Panelde konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, gençlerin fikirlerini almaya önem verdiklerini vurgulayarak şunları dedi:
“Bizler geçiciyiz. İleride bu makamlara sizler geleceksiniz. Bizler ülkemizi sizlere emanet edeceğiz. O nedenle burada konuşulan 2016 Türkiyesi değil, 2023 Türkiyesi’dir. Türkiye’nin önünün açılması, daha hızlı yol alması ve hantallıklardan kurtulması için adımları atılması gerekiyor. Türkiye gibi gelişme sürecinde olan hızla yol alabilecek bir ülkede karar sürecini hızlandıracak şekilde kurulacak başkanlık sistemi kısa vadeden başlayarak çok iyi sonuçlar verebilir.”
AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu ise, devletin soyut bir kavram olarak konuşulduğunu belirterek, “Devlet bize çok yakın, bizde devletin içindeyizdir. Bütün devlet tanımları ‘insanlardan oluşur’ diye biter. Yani devlet insanlardan oluşur. Devlet aramızdaki ilişkinin adı. Türkiye’de biz devletin bürokratik kısmını devlet zannederek, tartışırız. Başkanlık sistemi veya Parlamenter sisteme dair bir şeyi konuşurken, çok teknik bir şeyi konuştuğumuzu aklımızda tutmamız lazım” ifadesini kullandı.
Pek çok düşünürün devleti bir sanat olarak ele aldığını kaydeden Aydoğdu, “İşin özünde bir arada bulunma, bir arada yaşama var. İnsan toplulukları kendilerini muhtelif yollardan ifade ederler. Şiir okurlar, şehir kurarlar, camilerini ve mabetlerini inşa ederler. Bunların hepsini kapsayan devlet kurumla sanatıdır. Devletler aslında milletlerin ifade tarzıdır” değerlendirmesini yaptı.
Aydoğdu şöyle devam etti:
“İnsanlar devletlerini, sistemlerini seçerken kendi yapılarına ‘bize ne uyar’a bakmaları gerekir. Biz parlamenter sistemle 19. yüzyılın sonunda tanıştık. Osmanlı’nın ilk meclisi Temsilciler Meclisi’dir, 1870’lerdir. Hatta 20. yüzyılda dünyadan hızlı gittik de denilebilir. Kadınlara oy hakkı Avrupa’dan erken. Her toplum kendi tarihine uygun sistemler inşa eder. Çok büyük bir devletimiz vardı. Sanayi inkılabı ile birlikte geriledik. 18. yüzyılın sonu, 19. yüzyılın başlarında iki temel tercih belirleyici oldu. Birincisi bizi yenen Batı uygarlığına karşı nasıl tavır alacağız konusunda bir tercih, Batı gibi olalım, Batı kadar olalım. Bu iki tercih Türkiye’de sol-sağ bugün için gördüğünüz tartışmaların temelinde bu vardır. Devleti kurtarırken ‘nasıl hayatta kalalım’ sorusuna Türk toplumu cevap verdi; Batı gibi olalım, Batı kadar olmayalım ama Batı kadar güçlü olalım. Bugün yaptığımız tartışmaların genelinde bu tartışmada biz gücümüzün yettiğini gerçekleştirdik. Yönetim sistemimiz konusunda çok isabetli tercihler yapamadık. Biz hiçbir sistemi tam uygulayamadık.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!