Olcay PINAR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 00:00
Ankara Lokantacılar ve Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, temel gıda kategorisindeki ürünlerin pişirilmiş halinin lüks gıda sayılması ve yüzde 18 KDV alınmasına isyan etti. Aztekin, yasal düzenlemelerin değiştirilmesi için TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman’a başvuruda bulundu.
ÇİĞKEN 8 PİŞİNCE 18 VERGİ Ankaralı lokantacı ve kebapçılar katma değer vergisi oranlarının yüksekliğinden şikayetçi. Kebapçıların vergi problemi şundan kaynaklanıyor. Lokantalarda en çok kullanılan temel girdilerden olan et, un, sebze, baklagil gibi gıdalar temel gıda maddesi sayılıyor ve bunların KDV oranları yüzde 1 ile yüzde 8 arasında tutuluyor. Ancak aynı ürünler bir lokantada işlenip kebap, pilav ya da çorba haline dönüştüğünde bu ürün lüks ürün sayılarak KDV’si yüzde 18 oranına yükseliyor. Ankara Lokantacılar ve Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, bu sorunu gündeme getirmek için TBMM’ye başvurdu. Aztekin TBMM Dilekçe Komisyonu başkanı Şanlıurfa milletvekili Akman’a verdiği dilekçede lokantacıların sorunlarını dile getirdi. Aztekin özetle şunları söyledi:
ŞEVKİMİZ KIRILIYORGirdilerimizin büyük bölümünü teşkil eden un, et, sebze, baklagiller, su, meşrubat, ayran vb. ürünlerin temel gıda olarak değerlendirilip KDV oranlarının yüzde 1 ile yüzda 8 arasında tutulması ve bu girdi KDV oranının sektörümüzde işlenerek çıktı KDV oranı halen yüzde 18 seviyesinde tutulması çalışma şevkimizi kırmakta bu alana yatırım yapacak yatırımcıları da olumsuz yönde etkilemektedir.
ÜRETİM YAPINCA VERGİ FIRLIYOR Yukarıda belirtmiş olduğumuz ürünler pilav, kuru fasülye, et, çorba, olarak mamul hale gelip satışa sunduğumuzda her ne hikmetse temel gıda kategorisinden çıkarak lüks gıda kategorisine dahil edilip yüzde 18 KDV’li olarak satışa arz etkmekteyiz. Söz konusu maddelerin temininde KDV oranının yüzde 1 satışında KDV’si yüzde 18 olarak çıkış yapması halen yürürlükte olan yanlış bir uygulamadır ve hemen düzeltilmelidir.