Kavun üreticileri umduğunu bulamadı

Güncelleme Tarihi:

Kavun üreticileri umduğunu bulamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 10:13

Kavun üreticileri umduğunu bulamadı

Haberin Devamı

Zeynep GÖRGÜLÜ/ŞEREFLİKOÇHİSAR(Ankara), (DHA)- ŞEREFLİKOÇHİSAR'da kavun üreticileri, geçim kaynakları olan kavundan son yıllarda olduğu gibi bu yıl da umduğunu bulamadı. E-90 Karayolu kenarında kurulan kavun pazarında satışa sunulan Şereflikoçhisar Kavunu üreticileri, verimsiz bir yıl geçirdiklerini dile getirdiler. Kavun pazarına getirilen kavun miktarında çok ciddi düşüşlerin olduğunu belirten üreticiler, ürünün tarlada yandığını ve büyük bir kısmının büyümediğini ifade ettiler.

MASRAFLARINI KARŞILAMAK İSTİYORLAR

Pazarda toptan 80 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlarla satılan Şereflikoçhisar kavunu, verimin düşük olması nedeniyle ağırlıklı olarak E-90 Karayolu kenarında satılıyor. Düşük verim toptancıların talebini karşılamadığı için üreticiler kendi imkanları ile kavunlarını satarak masraflarını karşılamak istiyorlar.

KIŞLIK SOĞAN EKİMİ KAVUNA DARBE VURDU

Kavun üreticileri, geçmiş yıllara göre ekim alanında ciddi düşüşlerin olduğuna dikkat çekerek, kışlık soğan ekiminin yaygınlaşmasının kavun üretimini azalttığı görüşünü paylaştılar. Kışlık soğan ekiminin daha fazla gelir sağlaması nedeniyle birçok üreticinin tarlasına kavun yerine kışlık soğan ektiğini belirten üreticiler, kavuna alternatif olarak kışlık soğan ekiminin her geçen gün yaygınlaştığını dile getirdiler.

İŞÇİLİK, MAZOT VE İLAÇ GİRDİMİZ YÜKSEK, ÜRETEMEZ DURUMA GELECEĞİZ

Kavun üreticilerinden Tacettin Açıkel, Ulaş Adak, Durmuş Cömert, Mürsel Düğer, Mehmet yiğit, İsmail Yücel sıkıntılarını dile getirirlerken, "Dışarıdan tüccar gelmiyor. En büyük eksikliğimiz, bir pazarımızın bulunmaması. İlçe dışında bir marka olan kavunumuzun pazarlamasını, tanıtımını yapamıyoruz. Şereflikoçhisar olarak bir türlü kabuğumuzu kıramıyoruz. Kavunda, arpada bir marka olan ürünlerimizi bir türlü tanıtamıyoruz. Yerel yönetimler, bürokrasi ve üreticileri hep birlikte Şereflikoçhisar olarak ürünlerinin pazarlamasını yapmak için çalışmalı. Bu görev hepimize düşüyor. Düşük verim alıyoruz. Pazarın olmaması çektiğimiz sıkıntıların artmasına sebep oluyor. Kavunumuz tarlada çürüyor. Sadece kavunumuzun lezzetini bilen tüccarlar geliyorlar. İşçilik, mazot ve ilaç girdilerimiz yüksek olmasından dolayı, belli bir zaman sonra üretemez duruma geleceğiz" dediler.

Mesut Mutlu adlı tüccar ise "Şereflikoçhisar'ın kavununu bildiğim için her yıl pazara gelip alım yaparım. Bu yıl da kavun almak için geldim. Aksaray'a göre kavun fiyatları yüksek" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!