Güncelleme Tarihi:
KATARAKT hastalığının erken dönemde kolay kolay farkedilmediğini ifade eden Maya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Sefer Ogün Bölük,
“Görme netliğinin giderek azalması, ışığa karşı duyarlılık, ışık yansıması, gözlük numarasının sık değişimi, renklerde soluklaşma, sarılaşma, çift görme, gece görüşünde azalma, okumak için kuvvetli ışığa ihtiyaç duyma katarakt belirtileri arasındadır” dedi. Bölük, katarakt ameliyatlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
Tek tedavisi ameliyat
“Tedavi edilmezse körlüğe kadar giden katarakt hastalığının tek tedavisi ameliyattır.
Günümüzde katarakt ameliyatları Fakoemülsifikasyon yöntemiyle yapılmaktadır. Bu yöntem halk arasında “dikişşiz katarakt ameliyatı” olarak bilinir. Cerrahi sırasında şeffaflığını kaybetmiş olan doğal lens alınarak, yerine yapay lens yerleştirilir. Ameliyat esnasında genel anestezi uygulanmaz, sadece gözünüze damlatılan bir damla ile gözünüzün uyuşması sağlanır; iğne kullanılmaz böylelikle acı hissetmezsiniz. Aynı gün evinize gidebilirsiniz.
Göz içi lens
Katarakt ameliyatından en az 1 ay sonra hastaya yakın görme veya gerekirse uzak görme için gözlük verilir. Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen lensler, son yıllara kadar ağırlıklı olarak monofokal, yani tek odaklıydı. Kişiler genellikle yakın için, bazen de hem yakın hem uzak için gözlük kullanıyordu. Ancak, günümüzde multifokal göz içi lenslerinin geliştirilmesi ile hastalara hem yakın hem de uzak mesafede iyi bir görüş olanağı sunulmaktadır. Multifokal göz içi lensi kullananların büyük bir kısmında uzak-yakın gözlüğü ihtiyacı olmaz. Multifokal göz içi lensleri, yakın gözlüğüne veya bifokal gözlüğe olan ihtiyacı ortadan kaldırarak veya azaltarak, gözlük kullanmadan kitap, gazete okuyabilmenizi ve günlük aktivitelerinizi rahatlıkla yapabilmenizi sağlar.”
Havuç ve ıspanak kör eden sarı leke düşmanı
UZMANLARA göre ıspanak, brokoli, havuç ve yaban mersini gibi “lutein” maddesinden zengin sebze ve meyvelerin bol miktarda tüketilmesi, ileri yaşlarda ortaya çıkan ve körlüğe neden olan “sarı leke” hastalığı riskini azaltıyor. Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, gözde “sarı leke” adı verilen bölgede, daha çok ileri yaşlarda görülen ve körlüğe neden olan hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Bu hastalığın ekonomik gelişmişlikle ilgisinin bulunmadığını, zengin ya da fakir bütün dünya ülkelerinde benzer sıklıkla görüldüğünü ifade eden Kaynak, “Yaşlı nüfusun arttığı ülkelerde yaşa bağlı sarı leke hastalığı yüksek oranlarda ortaya çıkıyor” dedi.
Prof. Dr. Kaynak, hastalıktan korunmada beslenme, sigara ve aşırı güneş ışığından uzak durmanın önemine işaret ederek, şu bilgileri aktardı:
“Gözdeki sarı leke bölgesi, gerçekten sarı renktedir ve makula boyaları bulunur. Bunlar makulayı ışıktan korur ve antioksidan etkileri nedeniyle sinir hücrelerini korur. Bu boyalar yaşla birlikte azalır. Özellikle ileri yaşlarda, ‘lutein’ denilen ve bitkilerde bulunan sarı renkli organik renklendiriciden zengin besinler tüketmek, bu hastalıktan korunmada etkilidir. Çünkü lutein maddesiyle makula yoğunluğu korunabilir, böylece gözde savunma bariyerleri kurulur.”
Katarakt dışında da kullanılır
“Pek çok kişi kırklı yaşlara kadar, miyop ya da hipermetrop olması farketmeksizin yakını iyi görür. Ancak 40’lı yaşlarda, doğal lensimiz esnekliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar ve uyum yeteneği zayıflar. Uzun süreli kitap okuyamama, uzakta tutarak okumaya çalışma, loş ışıkta çabuk yorulma gibi durumlar, bize yakın gözlüğü almamız gerektiğini hatırlatır. İşte bu noktada, yakını iyi göremeyen ve yakın gözlüğü takmak istemeyen kırk yaş sonrası bireylerde de multifokal lensler iyi bir alternatif olabilir.