Güncelleme Tarihi:
Ankara’da uzun yıllardır gönüllü olarak hayvanların bakımını üstlenen Nuriye Bektaş, 2019’da hayata geçirdiği Karşıyaka Canları Derneği (KAYADER) Yaşam Alanı ile 300’e yakın bakıma muhtaç sokak köpeğine yuva sağlıyor. Keçiören’deki yaşam alanında kentin her noktasından gelen bakıma muhtaç sokak köpekleri ile birlikte Karşıyaka Mezarlığı’ndan getirilen sokak köpekleri dikkat çekiyor. Diğer gönüllülerle birlikte hayvanların mama ihtiyacını karşılayan Bektaş, mama ve kulübe desteği çağrısında bulunarak özetle şunları söyledi:
TABUT PARÇALARINDAN KULÜBE YAPIYORDUM
“Eskiden Karşıyaka Mezarlığı’nın gönüllüsüydüm, 2007’den beri sahada da besleme yapıyordum. 2019’da Keçiören’de Karşıyaka Canları Yaşam Alanı’nı hayata geçirdim ve genellikle Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan sahipsiz ve bakıma muhtaç köpekleri buradaki yaşam alanına getirdim. Normalde konfeksiyon işi ile uğraşıyorum günümün yarısı yaşam alanında kalan diğer yarısı da konfeksiyon dükkânında geçiyor, kızım Berfin de benim en büyük destekçim, can dostlarımızı yalnız bırakamıyoruz. Sayısı eskisi gibi olmasa da hâlâ mezarlıkta bulunan can dostlarımız var. Yaşam alanını oluşturmadan evvel Karşıyaka Mezarlığı’nda torba, poşet ve tabut parçalarından köpeklere sığınacakları bir yer kulübe yapardım. Karşıyaka Mezarlığı’ndan yaşam alanımıza yaklaşık 200 köpeği getirmişimdir. Şu anda da yaşam alanımızda toplam 300 köpek bulunmakta, bunlardan bazıları şiddete uğramış, bazıları engelli bazıları da bir gram sevgiye hasret.
EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ KONU MAMA
Yaşam alanında en çok ihtiyaç duyduğumuz konu mama. Sosyal medya üzerinden bize ulaşan birkaç gönüllü takipçimiz var, bağış yapıyorlar. Onun haricinde bizler beş-altı gönüllü olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Mama fiyatları da inanılmaz arttı, desteğe çok ihtiyacımız var. Burada sevgi çok fazla ama mama olmayınca hiçbir işe yaramıyor. Dışarıda gözlemliyorum, insanlar bir kahve, bir yemek parasına bu paraları veriyorlar ama dışarıdaki hayvanlar ne yazık ki çoğu insanın aklına gelmiyor. Hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız ki bu canları yaşatabilelim. Yaşam alanımızdan hayvan sahiplendirmiyorum çünkü bir hevesle alıp geri getiren çok oluyor ve hayvanların psikolojileri bozuluyor. Onun yerine vatandaşlar, yaşam alanımızı hafta içi her gün ziyaret edebilirler. Sağlıklılar, her türlü bakımlarını yapıyorum ama mama olmayınca oldukça zorlanıyorum. Öte yandan kulübe desteğine de oldukça ihtiyacımız var. Sokaklarda sayısı artan köpekler konuşuluyor son günlerde, en büyük çözüm kısırlaştırma seferberliği. Zamanında yeterli düzeyde kısırlaştırma seferberliği yapılmış olsaydı, sokaklarda bu kadar fazla köpek olmazdı. Önümüz yerel seçim, özellikle belediye başkan adaylarından hayvanlara yönelik projeler de bekliyoruz. Sokak hayvanları için gönüllülere destek olsunlar. Adaylar, kentte insandan, hayvana, bitkiye kadar yeni proje ve çalışmalar yürütebilmeli.”
Nuriye Bektaş, kızı Berfin Bektaş ile birlikte her gün yaşam alanında 300’e yakın köpeğin bakımını üstleniyor.