Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2009 00:00
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı (RSHM), karnenin, çocuğun ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi olmadığını, sadece derslerde bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenci ve veliye verilen bir uyarı belgesi olduğunu bildirdi.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nın (RSHM) açıklamasında, ilk ve ortaöğretimde yaklaşık 15 milyon öğrencinin yarın karne alacağı hatırlatılarak, ailenin tutumunun, çocuğun okul başarısını etkilediği belirtildi.
Çocuğun bütün davranış ve aktivitelerinin yanı sıra, ders çalışma süreçlerini de kontrol altında tutmaya çalışan, çocuklarının herhangi bir işi tek başına yapabileceğine inanmayan aşırı kontrolcü ailelerin yanında, çocukları ile aşırı ilgili olup, onlara görev vermeyerek ve işleri kendileri üstlenerek, çocuklarını daha mutlu edeceklerini düşünen aşırı koruyucu aileler de bulunduğu ifade edilerek, her iki aile tipinin de çocukların sorumluluk duygusunu kazanmalarını engelleyip tembelleşmelerine neden olduğu vurgulandı.
Onu kucaklayın
Küçük yaşlardan itibaren çocuklarına yapabilecekleri görevleri veren, bunları yaptıklarında da olumlu söz ve tutumlarla, olumlu davranışların ortaya çıkmasına katkıda bulunan destekleyici aile tipinin, çocuğun kendine güven duygusunun gelişmesine katkıda bulunduğu bildirilerek, "Çocuğunuzun karnesi ister başarılı, ister kırık notlarla dolu olsun onu kucaklayın ve sevginizi gösterin" uyarısında bulunuldu.
Sert ve baskıcı ailelerin çocuklarının, zayıf karne korkusunu diğer ailelerin çocuklarına göre daha fazla yaşadıkları, evden kaçma, intihar, karne notlarını değiştirme, yalan gibi istenmeyen davranışlara daha fazla yöneldikleri kaydedilerek, RSHM’nce hazırlanan 2008 Yılı Okul Çağı Çocuklarının İntihar Dağılımı Tablosu’nda aylara göre dağılımda istatiksel bir anlam bulunmamasına rağmen, Ulusal Zehir Merkezi’nin karne dönemlerindeki intihar vakalarının takipçisi olduğu bildirildi.
Anne-babaların, karne notunun, çocuğun başarısını ve yeteneğini değerlendirmede nihai bir belge olmadığını, bilmelerinin önem taşıdığı belirtilerek, "Karne, çocuğun ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi değildir. Sadece derslerinde bazı eksikliklerin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesidir. Karne öğrenciye verildiği gibi aynı zamanda aileye de verilmektedir" ifadesine yer verildi.