Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 00:00
Dünya karikatürleri Ankara’da bir araya geldi. 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi kapılarını Başkent’te açtı. 1 Aralık’a kadar Tunalı D&R Mağazası’nda gezilebilecek olan sergide 78 ülkeden dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen 137 eser yer alıyor.
AYDIN Doğan Vakfı tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 28. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi’nin bu seneki durağı Ankara oldu. Önceki gün saat 19.00’da Tunalı D&R Mağazası’nda düzenlenen serginin açılışına Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Şükrü Küçükşahin, Hürriyet Ankara Gazetesi Yazıişleri Koordinatörü Yaşar Sökmensüer ile Ankaralı sanatseverler katıldı.
İlk durak Başkent
Serginin ilk durağının Başkent olduğunu ifade eden Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Daha sonra Türkiye’nin diğer kentlerine de gideceğiz. Her sene Türkiye haritasını elimize alıp, nerelere gitmedik oralara bakıyoruz ve sergimizi o şehirlere götürüyoruz. Sergimiz bu sene 15’ten fazla şehrimizde sanat severlerle buluşacak” dedi.
Yüzyılın sanatı
Karikatürün herkese hitap eden bir sanat olduğunu anlatan Fetvacı şöyle konuştu, “Biz bilgi ve hız çağındayız. Bilgiyi en hızlı veren araçlar arasında da karikatür yer alıyor vee ben bu yüzden karikatürün yüzyılın sanatı olduğunu düşünüyorum.”
Anlamı derin bir etkinlik
Karikatür yarışmasının anlamı derin ve önemi büyük bir etkinlik olduğunu kaydeden Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, “Karikatür sanatı, birkaç yüz sayfayla anlatılabilecek olan bir olayı bize birkaç çizgide, birkaç renkte çok açık ve net anlatabiliyor” dedi. Serginin kent kent dolaşarak insanlarla buluşmasının da önemine değinen Seyman şunları söyledi, “Aydın Doğan Vakfı’nın, bu sanat eserlerini sadece büyük kentlere hapsetmemesi de ayrı bir önem taşıyor. Bir bakıyoruz Erzurumdalar, bir bakıyoruz Trabzondalar, Diyarbakırdalar, İstanbul ve Antalyadalar. Bu senede Başkentimizde başlayıp diğer şehirlerimizde sanatseverlerin gönlünü fethedecekler.”
Dünyanın yansıması Türkiye’de
Sanatseverler de sergiyi ilgiyle incelediler. Mimar Ayşe Önen, “Çok uluslu bir dünyanın yansıması olan düşüncelerin Türkiye’de bir araya gelmesi gurur verici” derken, sanat sever Arda Arslan ise karikatürlerin dünyanın sosyolojik yapısını aktardığını ifade etti.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce saygın karikatüristin katıldığı yarışmanın seçiciler kurulu da dünyanın en önemli karikatür ustalarından oluşuyor: Jüri Başkanı Ralp Steadman (İngiltere), Ercan Akyol, Steve Bell (İngiltere), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat Abdel Azim İsmail (Mısır), Maira Kalman (ABD), Rick Meyerowitz (ABD), Tan Oral, Hideo Takeda (Japonya).
Dolu dolu 28 yıl
İLKİ 1983 yılında düzenlenen yarışmaya bugüne kadar 136 ülkeden 7 bin 668 sanatçı 65 bini aşkın eser ile katıldı. Dünyada Karikatür Oscarları olarak bilinen yarışma, karikatürün hoşgörü ve sağduyuya dayalı olduğu temelinden yola çıkılarak, farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun yapıtaşlarından biri olduğu düşüncesiyle düzenleniyor.