Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 00:00
Başkent çevresinde sayıları artan karbonmonoksit zehirlenmelerinin son adresi Çubuk oldu. Uzmanlar, iki kız çocuğunu ailesinden koparan soba zehirlenmesine karşı vatandaşları uyarıyor.
ÇUBUK’ta sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen iki çocuk hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, Çubuk’un Yıldırım Beyazıt Mahallesi Onurlu Sokak’ta Anne Makbule (28) ile çocukları Melike (5) ve Medine Yalçın (2) sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Esenboğa Havaalanı’nda bir şirkette gece vardiyasında çalışan ve sabah 11.00’de işten dönen baba Şenol Yalçın, uzun süre çalmasına rağmen kapının açılmaması üzerine komşularının balkonundan eve girdi.
Eşi ve çocuklarını hareketsiz halde bulunan Yalçın sağlık birimlerine
haber verdi. Eve gelen 112 Acil Servis ekipleri Melike ve Medine Yalçın’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Anne Makbule Yalçın ise Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Makbule Yalçın’ın bilincinin açık olduğu öğrenilirken, Melike ve Medine Yalçın’ın cenazeleri olay yeri incelemesinin ardından Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Uzmanlar uyarıyor
Başkent ve ilçelerinde son günlerde sayısı artan soba zehirlenmeleri üzerine vatandaşlar, kaliteli kömür kullanmaları, baca temizliğine dikkat etmeleri, gece yanan sobaya kömür atmamaları ve lodoslu havalarda sobalarını söndürmeleri konusunda uyarıldı. Uzmanların verdiği bilgilere göre, karbonmonoksit, kömürün sobada tam yanmamasından oluşuyor. Kömürün tam yanmasını sağlamak için de kömüre tam uygun sobanın seçilmiş olması gerekiyor.
Yakma yöntemi önemli
Yakma yöntemi de yaşamsal önem taşıyor. Özellikle uçucu madde içeriği az ithal kömürlerin alttan yakılması gerekirken, yerli kömürlerde ise tutuşturma işlemi, üstten yapılıyor. Tam yanmanın soba içinde gerçekleşmemesi durumunda oluşan zehirleyici gazın oda hacmine yayılması, baca çekişinin az olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle soba borularının temiz tutulması çok önemli. Bacadan çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 metre uzaklıkta bulunması gerekiyor. Uzmanlar, bacaların yılda bir kere temizlenmesi gerektiği uyarısını yaparken, bacalardaki zehirli gazların oda içine girmesini önlemek için rüzgar yönüne göre yön değiştiren kapak kullanılmasında faydalı olduğu bilgisini veriyor.
Kömür alırken dikkat
Kömür satın alırken kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmesinin şart olduğuna işaret eden Uzmanlar, Nemi yüksek, kalorisi düşük kömürler verimsiz olduğuna dikkat çekiyor. Kömürdeki nem miktarı artıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalıyor. Torbada satılan kömürlerin analiz değerlerinin tüketiciler tarafından sorulması gerekiyor. Kömür torbası içinden standart dışı ürünler çıktığında, vatandaşlar bu durumu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile belediyelere bildirebiliyor.