Karayalçın: "AKP iktidarı öğretmenleri yoksullaştırdı"

Güncelleme Tarihi:

Karayalçın: AKP iktidarı öğretmenleri yoksullaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 00:00

SHP Genel Başkanı Karayalçın, AKP iktidarının öğretmenleri yoksulluk sınırı altında bir ücretle çalıştırdığını söyledi. Karayalçın, "Öğretmenlerimiz cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar iktisadi ve siyasi baskı altındadır" dedi.

Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Karayalçın mesajında, AKP iktidarının uyguladığı ücret politikalarıyla öğretmenlerin toplumsal-kültürel etkinliklere katılmalarının, mesleki olarak kendilerini geliştirmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarının kötüleşmesinin eğitimin niteliğini de etkilediğini belirten Karayalçın, şu ifadelere yer verdi:

"SHP, zor koşullara karşın öğrencilerini yetiştirmeye ve eğitim sistemini ayakta tutmaya çalışan öğretmenlerimizin, AKP iktidarının anti-demokratik uygulamalarına karşı hep yanında olmuş ve olmaya devam edecektir. Öğretmenlerimizin, Atatürk’ün başöğretmenliği kabul ettiği gün olması nedeniyle tarihi bir öneme sahip olan 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü içtenlikle kutluyorum"

Eğitim ödeneği bir maaş olmalı

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası (BES) Ankara Şube Başkanı Mehmet Tuncer, eğitim öğretim ödeneğinin 1 maaş tutarına yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Tuncer, düzenlediği basın toplantısında, eğitim çalışanlarının pek çok sorunu olduğunu söyledi. Eğitimcilerin açlık sınırının altında bir maaşla geçinmeye çalıştıklarını savunan Tuncer, öğretmenlere tanınan indirimli otobüs bileti hakkının tüm eğitim çalışanlarına verilmesini istedi. Tuncer, öğle yemeği verilmeyen kurumlarda görev yapan eğitim çalışanlarına da 5 YTL öğle yemeği bedeli verilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Öğretmenlerimize ödenen eğitim öğretim ödeneği 1 maaş tutarına yükseltilmeli, ek ders ücreti net 7.50 YTL’ye çıkarılmalıdır. Bu ücretlerin hepsinin tüm eğitim çalışanlarına eşit düzeyde verilmesi gerekmektedir. Çalışanlardan alınan yüzde 20’lik ilaç katkı payının kaldırılmasını, tüm Emekli Sandığına tabi çalışanların ilaçlarını istedikleri eczaneden alma hakkının verilmesini istiyoruz."

Ögretmene pahalı hediye tartışmasında farklı ses

TÜRK Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulunun, "öğretmenlere pahalı hediye alınmaması" yönündeki yazısının geri çekilmesini istedi.

Koncuk, öğretmenlerin sorunlarına değindi ve düzenlenen anket hakkında bilgi verdi. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulunun "öğretmenlere pahalı hediye alınmaması" yönünde yazı yayımladığını anımsatan Koncuk, "Sayın Başbakan’a Erzurum’da at veriliyor. Hangi öğretmene öğrencisinden pahalı hediye verilmiş" dedi. Öğretmenlerin gerektiğinde kendi cebinden ödeyerek öğrencisine ilaç aldığını, fedakarlıkta bulunduğunu söyleyen Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hal böyleyken birileri dünyadan bihaber, sırça köşklerden ’öğretmen pahalı hediye kabul etmeyecek’ diyor. Böyle bir şey yok. Sayın Bakan, Başbakanlık Etik Kurulunun öğretmenlerin pahalı hediye almayacağı şeklindeki yazısını mutlaka geri çektirmelidir. Sayın Başbakan ve bütün bakanların eğitim ve öğretim ordumuza bir nebze saygıları varsa o yazı mutlaka çekilmelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!