Karanlığa sanat ışık oluyor

Güncelleme Tarihi:

Karanlığa sanat ışık oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2012 02:15

Az gören 0-6 yaş arası çocuklara verilen resim, müzik ve spor eğitimleri, çocukların mevcut görme becerilerini en üst seviyeye çıkarırken, beyaz baston kullanmadan yaşam sürmelerini sağlıyor.

Haberin Devamı

Görme sorunu yaşayan çocuklara verilen eğitimler, görme becerilerini üst seviyeye çıkarıyor. Engelsiz Yaşama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Gönül Turgut, az gören, görmeyen ve öğrenme güçlüğü olan 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik eğitim çalışmalarına başladıklarını söyledi. Çocukların sosyal, fiziksel ve bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla müzik, resim ve spor eğitimini seçtiklerini dile getiren Turgut, bu eğitimler sayesinde çocukların günlük yaşamlarını daha kolay sürdürmelerini hedeflediklerini belirtti.

Aile de katılıyor

Az gören çocukların göz kaslarının vücuttaki diğer kas sistemleri gibi geliştikçe daha iyi işlev gördüğüne dikkati çeken Turgut, “Eğitim verdiğimiz çocukların görmeleri oran olarak artmıyor ancak, görme becerilerinde ciddi artışlar ortaya çıkıyor ve artık gören bir birey gibi kendi işlerini yapabiliyorlar” diye konuştu. Erken çocukluk döneminde eğitimleri oyunla verdiklerini dile getiren Turgut, özellikle bu eğitimlere anne ve babaların da katıldığını ve böylece çok daha iyi sonuçlar aldıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Özgüven kazandı

Yüzde 10 gören sol gözünde ışık algısı, sağ gözünde alta çaprazda görme kalıntısı bulunan 5 yaşındaki İpek’in annesi Gül Soy, az gören eğitimiyle çocuğunun özgüven ve denge kazandığını anlattı. Eğitime evde de devam ettiklerini dile getiren Soy, bu yolla İpek’in varolan görme becerisini iyi kullanmayı öğrendiğini vurguladı. Soy, “Görmemiz tamamen açılacak beklentimiz yok ancak çocuğumuzun görme kabiliyetini daha iyi kullanmasını öğrendik. Ailelere bu konuda uzmanlarla çalışmalarını öneriyoruz. Daha önce internetten yaptığımız araştırmalar sonunda bir şeyler öğrenmeye çalıştık. Bu yeterli olmadı. Doğru insanlarla çalıştıkça doğru işler yaptığımız ortaya çıktı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!