Karadeniz’de petrol umudu

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz’de petrol umudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 00:00

Sinop açıklarındaki derin deniz araması için İnebolu’da tesis kuruldu. TPAO ile Petrobras ortaklığındaki destek tesisi törenle açıldı. 6 ay sürecek sondaj çalışmalarında günlük maliyetin 1 milyon dolar olacağı belirtildi.

KARADENİZ’de 5 bin metre derinlikte Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ortaklaşa petrol arama çalışmaları için hazırlıklarını sürdüren Brezilya şirketi Petrobras’ın, Kastamonu’nun İnebolu İlçesi’ndeki destek tesisi törenle açıldı. Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Karadeniz’de yaklaşık 6 ay sürecek sondaj çalışmalarının günlük maliyetinin 1 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.

İnebolu Limanı’ndaki tesisin açılışına Kastamonu Vali Yardımcısı ve İnebolu Kaymakam Vekili Ömer Faruk Ateş, Petrobras Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Belediye Başkanı Engin Uzuner ve davetliler katıldı. Açılışta İnebolu Müftüsü Mehmet Uzun tarafından okunan duanın ardından kurban olarak 3 koyun kesildi. Törende konuşan Kaymakam Vekili Ömer Faruk Ateş, Petrobras’ın Karadeniz’deki sondaj çalışmalarından olumlu sonuçlar beklediklerini belirterek, şirket çalışanlarına başarılar diledi.

Hazırlıklak tamamlanıyor

Petrobras Türkiye Genel Müdürü Da Silva ise Türkçe olarak yaptığı konuşmada, operasyonun en önemli ayağını İnebolu Limanı’nın oluşturduğunu belirtti. Da Silva, Sinop”un 220 kilometre açığındaki sondaj platformuna lojistik desteğin İnebolu Limanı’ndan yapılacağını söyledi. 2010’un Şubat ayında başlayacak ve 6 ay sürecek sondaj için gerekli çelik borular İnebolu Limanına getirildi.

Norveç’te bulunan Leiv Eiriksson adlı sondaj gemisinin 8 bin kilometrelik mesafeyi hava şartlarına göre 1.5-2 ayda tamamlayarak Aralık ayı sonunda Karadeniz’e geleceğini belirten Da Silva, platforma ilişkin Leiv Eiriksson’un 122 metrelik kulesi bulunduğunu belirtirken, “Sondaj gemisi İstanbul Boğazı’ndaki köprülerin altından parçalara ayrılarak geçirilecek. Daha sonra Sinop’ta tekrar montajı yapılacak. Sondaj gemisinin ağırlığı 53 bin ton. Sondaj çalışmaları sırasında 20 bin ton motorin, 11 bin ton sondaj suyu, 350 ton çimento tüketecek. Kuyuya 8 kilometre çelik boru indireceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!