Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, ODTÜ’ye ait R/V Bilim-2 araştırma gemisinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün TÜBİTAK KAMAG programınca desteklenen hamsi stoklarını izleme projesi kapsamında tekrar Karadeniz’e açıldığını bildirdi.
Proje kapsamında dördüncüsü yapılan araştırma seferinde, geçen sezonda av miktarındaki beklenmedik düşüşün ve balık boylarındaki önemli derecedeki kısalmanın nedenlerinin araştırılacağını söyledi. Geçen yıl avlanan balıkların çok büyük bir bölümünü, henüz bir yaşını doldurmamış, yasal boyun altındaki hamsilerin oluşturduğunu ifade eden Gücü, şöyle konuştu:
ERGİN AZ YAVRU ÇOK
“Gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekse Sahil Güvenliğin çabalarıyla yavru balık avcılığı olabildiğince engellendi. Ergin balığın yok denecek kadar az olmasına karşın yavru balığın bir o kadar fazla olmasının, hamsinin üreme alanlarında kaymalardan olabileceğini tahmin ediyoruz. Kuzeyde Tuna Havzası’na yakın alanlarda yumurtladığı bilinen hamsinin, dönem dönem Türk sularına yakın alanlarda ürüyor olabileceğine işaret ediyor. Bunu belirleyen faktörün de sıcaklık olabileceğine dair ipuçları bulduk” dedi.
TÜM BÖLGE TARANACAK
PROJE ortağı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünden gelen, üreme döneminin başladığına dair gelen haber üzerine 9 Temmuz 2013 Salı gecesi İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e açıldıklarını belirten Gücü, bir ay sürmesi planlanan araştırma seferinde Türkiye’nin, Karadeniz’deki tüm ekonomik bölgesinin taranacağını söyledi.
YER TESPİTİ DE YAPILACAK
BİR yandan da hidroakustik yöntem ile ebeveyn hamsilerin miktarı ve üreme dönemindeki dağılım alanlarının çıkarılacağını anlatan Gücü, çalışmalarında ayrıca hamsilerin kasım ayında Türk kıyılarına gelerek av vermeye başlamadan önce nerede olduklarını da öğreneceklerini ve küresel ısınmadan hamsinin gelecekte nasıl etkilenebileceğine dair de önemli bulgular elde edeceklerini anlattı.