Karaciğer dostu besinler

Güncelleme Tarihi:

Karaciğer dostu besinler
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 14:08

Karaciğer, vücudumuzun en büyük ve en çok iş gören organıdır.

Haberin Devamı

Proteinlerin, karbonhidratların, yağların, vitaminlerin ve ilaçların vücut tarafından kullanılmasını sağlarken, bağışıklık sisteminin yapılandırılmasında ve vücudun toksinlerden arındırılmasında bir orkestra şefi gibi çalışmaktadır. Karaciğer kendini yenileme gücüne sahip müthiş bir organdır. Bu olumlu özelliklerinden dolayı karaciğer sağlığımıza dikkat etmek, onu doğru gıdalarla beslemek hayati önem taşımaktadır. Gelin karaciğer dostu besinlere beraber bir göz atalım.

ENGİNAR

Enginar besin öğeleri içeriği bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesidir. Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki, dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedensel ve ruhsal bitkinliği giderir. Enginarı, haşlanıp salatalarınıza ilave edebilir, zeytinyağlı yemeğini yapabilir veya bulgur kullanarak yapraklarından dolma yapıp günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz.

KEREVİZ

Haberin Devamı

Kökünde, sapı da yaprağı da faydalı olan mucizevi sebze kereviz; karaciğer üzerinde karaciğer dostu olarak bilinen enginar’dan bile daha fazla etkinliğe ve koruyuculuğa sahiptir. Besleyicilik değeri oldukça yüksek olan kereviz, A, B, C ve E vitaminleri başta olmak üzere çinko, bakır, kalsiyum, mangan, fosfor ve selenyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Kereviz; Karaciğerde oluşan, yağlanmayı, şişkinliğini ve enfeksiyonları önler. İçerdiği apiol adlı etken madde aracılığı ile karaciğeri temizler. Posa yönünden zenginliği sayesinde sindirimi kolaylaştırır kabızlığı çözer, sinirleri yatıştırır. Ayrıca kerevize kokusunu veren fitalid maddesi stres hormonunu azaltır. Yemek olarak, çorba olarak, salata olarak günlük beslenmenize ilave edebileceğiniz kereviz’i alışveriş listenizde ön sıralara yazmayı unutmayın.

KARNABAHAR

Haberin Devamı

Kolin açısından oldukça zengin olan karnabahar karaciğer yorgunluğunun giderilmesini, yağların vücuda dağıtılmasını sağlayarak karaciğerin sağlığını korur. Çiğ olarak veya buharda haşlayarak tüketeceğiniz karnabahar koruyucu özelliği ile karaciğerinizi destekleyecektir.

KARA TURP VE PANCAR

Bu iki güzel sebzenin de karaciğer temizliğinde bir süpürge gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Karaciğerden atıkları uzaklaştırmasında içeriklerinde bulunan bitkisel flavonoidlerin ve kükürtlü bileşiklerin etkisi vardır. Turpu ve pancarı salatalarınıza ilave ederek tüketebilirsiniz.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Düzenli siyah çay içenlerde; bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu, kalp hastalığına, kansere ve bunamaya daha az rastlanıldığını biliyor muydunuz?
Çayın içinde beş binden fazla yararlı bileşik mevcut. En önemlileri ise polifenoller. Çayda bulunan flavonidler çok güçlü bir antioksidan kapasiteye sahiptir. Flavonoidler enfeksiyonlara karşı vücut direncin artmasını, kalp-damar hastalıklarında damar duvarının korunmasını sağlamakla beraber yapılan son çalışmalarda bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkilere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. İçeriğinde ki flavonoidler sayesinde beyin fonksiyonlarını da koruyan çay bunamaya karşıda bir kalkan oluşturmaktadır. Evet çay kalorisiz, ucuz, huzur verici, dinlendirici ve en önemlisi güçlü bir sağlık destekleyicisi. Hadi sizde kendinize bir iyilik yapın, ince belli bir bardakta taze demlenmiş bir çay doldurun...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!