Eda Ünlü/AA
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 00:00
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, beslenme konusunda atılacak adımlarla kanserden korunmada önemli yol katedilebileceğini belirterek, "Kalın bağırsak, meme, rahim, böbrek ve yemek borusu kanserlerinin yüzde 20 ila 30’undan kilo fazlalığı sorumlu" dedi.
1-7 Nisan arasındaki günleri kapsayan Kanser Haftası öncesi bilgi veren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin çok önemli bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
Her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını belirten Kutluk, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sayının 2020 yılında 16 milyona ulaşacağını kaydetti.
HER YIL 150 BİN KİŞİ
Türkiye’de her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını, kanserin kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu bildiren Kutluk, "Kanser hemen harekete geçilmesi gereken önemli bir konu. Kansere karşı çaresiz değiliz. Yapılabilecek birçok şey var. Ancak Kanser Haftası’nda hala çözüm bekleyen sorunlar bulunuyor. Bu noktada devlete ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor" diye konuştu.
AŞIRI KİLONUN ETKİSİ
Tütünle savaşın, kanserle savaşın olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Kutluk, beslenmenin de kanserin önlenmesinde önemli rol üstlendiğini söyledi. Kutluk, yaşam tarzlarında yapılacak küçük değişikliklerle kanserden korunma yolunda büyük adımlar atılabileceğini dile getirdi.
Türk toplumunun beslenme alışkanlıklarının bozulmaya başladığını ifade eden Kutluk, kanserle savaşmak için özellikle çocuklara ve gençlere doğru beslenme alışkanlıklarının öğretilmesi gerektiğini söyledi.
SAKLAMA DA ÖNEMLİ
Dünyada kilo fazlası olan 1 milyar kişi olduğunu, 300 milyon kişinin de şişman olarak tanımladığını kaydeden Kutluk, şişmanlığın kanserle ilgisini şöyle anlattı:
"Kalın bağırsak kanseri ki bu kanser türü Türkiye’de gerek erkeklerde gerek kadınlarda yetişkin yaşamda sık görülen kanserlerden biridir, meme, rahim, böbrek ve
yemek borusu kanserlerinin yüzde 20-30’undan kilo fazlalığı sorumlu."
Prof. Dr. Kutluk, kilo kontrolünün yanı sıra yiyecek ve içeceklerin nasıl saklandığı ve nasıl pişirildiğinin de kanserden korunma konusunda önemli olduğunu vurguladı.
Tuzla saklanan yiyeceklerin mide kanseri riskini artırdığını belirten Kutluk, tuz kullanımının azaldığı ve yaşam şartlarının iyileştiği yerlerde mide kanserinin de daha az görüldüğünü bildirdi.
Engelleyici tedbirlerKutluk, tüketilecek yiyeceklerin seçimi, saklanması ve pişirilme yöntemlerinin doğru uygulanmasının "kanseri engelleyecek tedbirler" olarak sıraladı. utluk’un, bu konudaki tavsiyeleri şöyle:
Erişkin yaşamda 5 kilodan fazla almayın,
Tuzlanmış yiyeceklerden kaçının,
Ağız boşluğu, yemek borusu, gırtlak, karaciğer ve meme kanseri riskini artıran alkolden uzak durun,
Günde yaklaşık 400 gram sebze meyve tüketin,
Ağız boşluğu, yutak ve yemek borusu kanseri riskini artıran aşırı sıcak yiyeceklerden kaçının,
Bitkisel yağları tercih edin, yiyeceklerin pişirilmesinde kızartma ve mangal gibi yöntemlerden kaçının.