Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2011 00:00
Kanserin Türk insanı üzerinde ilginç bir etkisi olduğu ortaya çıktı. Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayip Yalçın, “Araştırmalarımız Türkiye’de kanser fobisi olduğunu ortaya çıkardı.
Erken teşhisle yüzde 100 hayat kurtulabilecekken insanlarımız belirtiler çıktıktan iki ay sonra doktora başvuruyorlar. Çok geç oluyor” dedi.
Prof. Dr. Şuayip Yalçın, kanserin tedavisinde de en önemli unsurun hastalığın evresi olduğunu belirterek Hürriyet’e şunları söyledi:
Kanserin evresini artırıyor
“Kanserde dört evre belirliyoruz. Hastalığı henüz ilk evrede yakalarsak tedavide başarı şansı neredeyse yüzde 100’dür. Şans evre iki de yüzde 80’lere, evre üçte 60’lara düşerken, evre dörtte yüzde 15’lere düşüyor. Kanser fobisi nedeniyle hastalar doktora geç başvuruyor. Kanser, kötü, tedevisi mümkün olmayan bir hastalıkmış gibi sunuluyor. Bu algıyı değiştirmek lazım. Örneğin mide kanseri için 10 bin kişide bir araştırma yaptık. Türkiye’de hastalar doktora yakınmalar ortaya çıktıktan iki ay daha geç başvuruyorlarmış. İki ay demek, hastalığın evre ikideyse üçe sıçraması demektir. Bir çok kanserlerde ağır cerrahiler yapılmak zorunda kalıyor, organ kayıpları oluyor. Kemoterapi yapılıyor. Erken evrede bunların hiçbirine gerek kalmıyor.