Güncelleme Tarihi:
KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdar Günaydın tansiyon hastaları ve açık kalp cerrahisi geçirmiş hastalar için şu uyarılarda bulundu:
“Bu ramazanın bir özelliği var, hem sıcak bir havaya geliyor hem de çok uzun, yani açlık yaklaşık 16 saati buluyor. Dolayısıyla bu hastaların alabilecekleri en aralıklı ilaç sabah akşam alınan 12 saatlik ilaçlar ki bu süre bunu bile aşıyor. Tansiyon hastası olanlar çok çok aşırı derecede dikkatli olurlarsa ve ilaçlarını aksatmazlarsa özel şartlarda tutabilirler. Ama mesela kalp ameliyatı olmuş, açık kalp cerrahisi geçirmiş hastalar için bu ramazan özel şartlar nedeniyle çok zor. Daha serin bir Ramazana gelseydi olabilirdi fakat bu ramazanda zorlanırlar dolayısıyla kalp hastalarının çok daha dikkatli olması gerekir. Aslında ideali kalp hastalarının da ramazandan önce bir kontrolden geçmesi. Kısaca özetlemek gerekirse tansiyon hastaları dikkat ederek ve doktorlarına danışarak oruç tutabilirler, fakat cerrahi operasyon geçiren hastalara çok tavsiye etmiyoruz çünkü şartları çok zorlamış olurlar.
Anjiyoda oruç riskli
Bu ramazan çok sıcak olduğu için vücut çok fazla su kaybedecek, dolayısı ile kan akışının hızı yavaşlayacak ve yeniden tıkanma ihtimali oacak bu hastalarda, bu nedenle cerrahi operasyon geçirenlerin oruç tutması çok riskli olur. Anjiyo geçirenlerde ise, eğer tespit edilmiş veya müdahale edilmiş bir kalp hastalığı varsa mesela balon, stentdir yani ameliyat dışı bir girişim varsa onların da çok dikkatli olması lazım. Vücudun su kaybıyla kan akışı yoğunlaşıyor ve bu daha önceden konulmuş olan stentler tekrar tıkanabilirler, bu nedenle bu ramazana özel olarak aşırı sıcaklarda oruç tutmaları çok riskli. Herhangi bir girişim geçirmemiş olan hastalar ise doktor kontrolünde oruç tutabilirler. Bir diğer önemli konu ise, bazı hastalar sahura kalkmadan oruç tutuyor. Bu ramazan bunu kesinlikle önermiyoruz çünkü sahura kalkılmazsa aç kalınan süre yaklaşık 18 saati buluyor. Bu da çok fazla olur.”