Kalite Çemberi Ödülü’nde heyecan bugün sona eriyor

Güncelleme Tarihi:

Kalite Çemberi Ödülü’nde heyecan bugün sona eriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 00:00

KalDer’in bu yıl ilk kez Ankara Şubesi tarafından verilecek ödülün amacı Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarda, kuruma değer katan kalite çemberi çalışmalarının örnek teşkil etmesini sağlamak ve çalışanların kalite gelişimine katkılarını ödüllendirmek.

KALDER Ankara Şubesi tarafından bu yıl ilk kez verilecek olan Kalite Çemberi Ödülü bugün ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan törende sahibini bulacak.

Bosch, BSH Ev Aletleri, Boytaş Mobilya, Nevşehir Özel Altın Yıldız Koleji, Türk Traktör, Yünsa’nın kalite çember çalışmaları ile başvurduğu ödül için sekiz başvurudan altısı finale kaldı. Kalite Çemberi Ödülü KalDer’in bu yıl ilk kez Ankara Şubesi tarafından verileceğini ifade eden yetkililer şöyle konuştu:

"Ödülün amacı Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarda, kuruma değer katan kalite çemberi çalışmalarının örnek teşkil etmesini sağlamak ve çalışanların kalite gelişimine katkılarını ödüllendirmek. Bu amaçla başlatılan ödüle altı kurumdan sekiz farklı kalite çemberi başvuruda bulundu. Başvuran kurumların tamamının birer çemberi finale kalmaya hak kazandı. Konferans, 23 Ekim günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek."

Paylaşım Konferansı

Kalite çemberlerinin Türkiye’de ilk defa 1983 yılında uygulanmaya başlandığını ifade eden yetkililer, "Kuruluşların bu konudaki bilgi birikimlerini ve gerçekleştirilen çalışmaları paylaşmak amacıyla 1998 yılından bu yana her yıl KalDer tarafından Kalite Çemberleri Paylaşım Konferansı düzenleniyor" dedi. Ülkemizde kalite çember faaliyetlerinin özel sektörde uygulanmaya başlandığını belirten yetkililer sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri’nden okullara, hastanelere kadar birçok kamu kuruluşunda da başarıyla uygulanıyor. Verilen konferanslarda kuruluşların kalite çemberleri faaliyetlerini nasıl gerçekleştirdikleri, ne tür zorluklarla karşılaştıkları, elde ettikleri sonuçlar ve kazanımlar paylaşılıyor."

Kalite çalışmaları firmalara kazandırdı

ANKARA
Şubesi tarafından bu yıl ilk kez verilecek olan Kalite Çemberi Ödülü’ne başvuruda bulunan kurumların geliştirdikleri projeler ve bu projelerden sağladıkları kazanımlar ise şöyle:

n Akbank çember üyeleri Sıralama Yönetim Sistemine personel tanımlama süresinde yüzde 86 iyileşme ve mükerrer kayıtlar sebebiyle alınan hatalarda yüzde 67 azalma sağladılar.

n Bosch çalışanları yaptıkları çember faaliyeti parça ve stok maliyetini sıfıra indirdi ve kuruluşlarına yıllık 221 bin Euro’luk kazanç elde etti.

n Boytaş Mobilya çalışanları verimliliği arttırmak amacıyla yaptıkları çalışma sonucunda 129 bin 820 YTL’lik kazanç sağladılar.

n Bsh Ev Aletleri çalışanları çevresel sorunları da göz önüne alarak atık kimyasal miktarını azaltmış ve 438 bin 696 YTL’lik kazanım gerçekleştirdi.

n Mars Lojistik kalite çemberi üyeleri MS Office uygulamalarına yönelik yaptıkları çalışma ve kurum içi verdikleri eğitimlerle yüzde 97’lik iyileşme sağladılar.

n Türk Traktör çalışanları atık boyaların kazanımı için yaptıkları çalışmaları sonucunda yüzde 100 kazanım sağladı. Bu çalışmaları ile çember kuruma 220 bin Euro’luk maddi kazanç sağlarken çevresel sorumluluklarını da yerine getirmiş oldu.

n Viko çalışanları yaptıkları çalışma ile tamir bakım hızında yüzde 43, kalıp yapım hızında yüzde 19, yeni kalıp birim maliyetlerinde yüzde 25 azalış sağladılar.

n Yünsa çalışanları yaptıkları çalışma ile bobin kontrolde tespit edilen iplik kaynaklı yabancı iplik hatasını yüzde 67 oranında iyileştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!