Kaligrafinin ustası oldular

Güncelleme Tarihi:

Kaligrafinin ustası oldular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2018 14:28

Ankara'da her yaştan kaligrafi ve hat sanatı tutkunu, Kore Kültür Merkezi’ndeki kursta buluşuyor. Kursiyerlar, kimi zaman Uzakdoğu dillerindeki harfleri, kimi zaman bir ağaç dalının göğe uzanışını resmediyor.

Haberin Devamı

Kore Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı Kore Kültür Merkezi’nde kaligrafi ve Uzakdoğu resim öğretmeni Ae Hee Kang, Türkçe konuşarak verdiği kaligrafi dersinde sanatın inceliklerini öğretiyor. Kursiyerler, bazen ışığın yansımasını hesaba katarak bir ağaç dalının göğe uzanışını, bazen de baktığı yönü ve kanat çırpışını göz önünde bulundurarak kuşların uçuşunu resmediyor. Dersler ilerledikçe paletlerindeki pembe, yeşil, sarı ve siyah boyalar usta fırça darbeleriyle kağıt üzerinde bir bahçeye, ormana ya da gökyüzüne dönüşüyor.

TÜRKLER HIZLI ÖĞRENİYOR

2012 yılında Türkiye'ye gelmeden önce Güney Kore'de de resim öğretmenliği yaptığını anlatan Kang, Türkiye'de ‘kaligrafi ve Uzakdoğu resmi’ dersi vermenin kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi. Daha önce Alman ve Amerikalı öğrencilere de ders verdiğini, ancak çoğunun ince detayları büyük figürler kadar kolay resmedemediğini anlatan Kang, "Buradaki kursa gelen öğrencilere bakınca kıskançlık duyuyorum. Çünkü büyük resimleri öğretirken hepsi iyi yapıyor. Detaylı şeyleri anlatırken de hemen öğreniyorlar. Türkler Korelilerden daha çok çabuk ve iyi ilerliyorlar. Bu yüzden gıpta ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞVURANLAR ARASINDA REKABET VAR

KORE Kültür Merkezi Müdürü Dong Woo Cho da Kore Kültür Merkezi’nin Kore ve Türkiye arasındaki kültür alışverişini güçlendirmek için 2011'de Ankara'da kurulan bir devlet kurumu olduğunu söyledi. Merkezde Korece başta olmak üzere Kore yemeği, tekvando, kaligrafi, Kore'nin geleneksel müzik ve dansı ile go oyunu dersleri verildiğini belirten Cho, ayda bir Kore filmleri gösterisi yaptıklarını, seminer ve konser gibi çeşitli etkinlikler düzenlediklerini anlattı. Kurslara herkesin katılabileceğini söyleyen Cho, "Ücret almadan yapıyoruz. Sadece bu ara Kore kültürüne yoğun ilgi olduğu için çok talep oluyor ve başvuranlar arasında rekabet var" dedi.

FRANSA’DA İKİNCİ ULUSLARARASI SERGİ

HACETTEPE Üniversitesi’nden emekli olan öğretim görevlisi Gülsen Önsoy da yağlı boya çalışmalarının ardından Kore kültürünü tanıma isteğiyle kaligrafiye yöneldiğini anlattı. Üniversitede sanat tarihi ve arkeoloji öğrenimi gördükten sonra 36 yıl bir bankanın halkla ilişkiler müdürlüğünde yönetici ve eğitici olarak çalıştığını anlatan Türkan Önalp, üç yıldır kaligrafi çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Biraz usta gurubu olarak niteliyor ama çok usta değiliz tabi, kendimizi usta olarak göremiyoruz pek" ifadesini kullandı. Kursun öğrencilerinin sergilere de katıldığını anlatan Önsoy, "Kore'de bir sergimiz oldu. Şimdi Korelilerle birlikte Fransa'nın Lyon kentinde ikinci bir uluslararası sergiye katılacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!