Güncelleme Tarihi:
Maliyeti 400 milyar doları bulacak kentsel dönüşüm çalışmaları kalifiye eleman ihtiyacını da arttıracak. Bu amaçla artan iş makinası talebini ve deneyimli eleman ihtiyacını karşılamak için illerde özel eğitimler verilmesi ve alana yönelik okullar açılması için harekete geçildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye çapında start alırken, sektörde iş makinası ve kalifiye eleman sıkıntısı başladı.
Sanko, Çukurova, Gama, Enka, Borusan gibi sektörün büyük oyuncularını buluşturan Türkiye İş Makinaları Distribütörleri İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, iş makinaları sektörünün projenin yüzde 20’lik kısmında yer alacağını kaydetti. “Kentsel dönüşüm sürecinde kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz” diyen İMDER Başkanı Divriş, şöyle konuştu:
Kalifiye eleman yetişecek
“400 milyar dolarlık projenin 10 yılda tamamlanması planlanıyor. Bu da yılda 40 milyar dolar yatırım anlamına geliyor. Sektörümüz açısından bunu değerlendirecek olursak, mevcut makine parkımıza yılda bin 500 civarında ek yapmamız gerekecek. Bu da sektörümüzün her yıl ortalama yüzde 15 büyümesi anlamına gelir.
Hükümetin büyük önem verdiği Kentsel Dönüşüm Projesi’ne katkı sağlayabilmemiz için bu sorun bir an önce azaltmalı, sonra da tamamen ortadan kalkmalıdır. Sektörün geleceği için kalifiye eleman sorununa el attık. Önümüzdeki dönemde artan iş makinası parkının ihtiyaç duyacağı eleman talebini karşılamak için birçok ilde eleman ve iş makinası üzerine eğitim verecek okullar açmayı planlıyoruz.”
Projede zorluklar yaşanır
Sektörde 7 yaş sınırında 60 bin ağır iş makinasının yer aldığını kaydeden Divriş,
“İstihdam sayımız 14 bine ulaştı. Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10’lar civarında. Ama buna rağmen nitelikli eleman konusunda sorunlarımız var” dedi. Sektörün elindeki iş makinasına karşılık kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını açıklayan Divriş, özellikle Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle bu sorunu bir an önce çözmek zorunda olduklarını, aksi takdirde sektör olarak projenin işleyişinde zorluk yaşayacaklarını belirtti.
Sektör Ankara’da buluşacak
Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde 10 milyar dolarlık bir rakama sahip olan iş ve inşaat makinaları sektörü, Ankara’da düzenlenecek Vizyon 2023 toplantısında yol haritası belirleyecek.
Vizyon 2023 toplantısı, 27 Haziran’da iş ve inşaat makinaları sektörünü bir araya getirecek. “Türkiye’de Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri” başlığı ile gerçekleştirilecek Vizyon 2023 toplantısına Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün de katılacak. Kamu ve özel sektörden 2 bin 500 kişinin davet edildiği sektör buluşmasına Ergün’ün yanı sıra bakanlar, müsteşarlar ve sektörün önde gelen temsilcileri katılacak. 400 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde 10 milyar dolarlık bir rakama sahip olan iş ve inşaat makinaları sektörü, kendilerini bu hedefe ulaştıracak fırsatları değerlendirerek, yol haritası belirleyecek.