Erhan GÖĞEM/DHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2007 00:00
Gelinlik üretiminde İzmir’den sonra ikinci sırada bulunan Kırıkkale’de, kalifiye eleman sıkıntısı çekiliyor. Bir ilki gerçekleştirerek İzmir Fuarı’na katılan gelinlik firması işletmecisi Ertuğrul Süngü, "Kırıkkale, gelinlik üretimi sektöründeki yerini kaybedebilir" uyarısında bulundu.
TÜRKİYE’nin en büyük gelinlik üreticilerine ev sahipliği yapan Kırıkkale, bu sektörde oldukça zor günler yaşıyor. Gelinlik üretimi konusunda İzmir’in ardından 2’nci sırada yer alan Kırıkkale’de yetişmiş eleman eksikliği bulunduğunu belirten Rüyam Gelinlik İşletmecisi Ertuğrul Süngü, planladıkları birçok yatırımı yapamadıklarından yakınıyor.
PERSONEL BULAMIYORUZ : Gelinlik üretimi konusunda ülke genelinde söz sahibi olan Kırıkkale’de son dönemde yaşanan sıkıntılar, sektörün ilerlemesine engel olduğu belirtiliyor. Kırıkkale’de bir ilki gerçekleştirerek İzmir Fuarına katılan ve sektörde oldukça önemli bir yere sahip olan Rüyam Gelinlik, yetişmiş personel sıkıntısı nedeniyle Kırıkkale’de yapmayı planladığı birçok yatırımı İzmir ve Ankara’ya kaydırıyor. Sektörde yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi veren İşletmeci Ertuğrul Süngü, uzun bir süredir personel aradıklarını kaydederek, şartların oldukça iyi olmasına rağmen başvuru yapılmadığını açıkladı. Süngü şunları söyledi:
BAŞVURU NEREDEYSE YOK: "08.00 ile 19.00 saatleri arası asgari ücret, SSK,
yemek ve artı mesai ile çalışacak personel arıyoruz, ancak şu ana kadar bize iş başvurusu yok denecek kadar az oldu. Başvuran kişiler sektör hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamasına rağmen çeşitli bahaneler üretiyor. Kırıkkale’de ben işsizlik olduğuna inanmıyorum. Yeterli düzeyde yetişmiş personel bulamadığımız için Kırıkkale’de açmayı planladığımız fabrika için bir adım atamadık."" sözlerine yer verdi.
REKABET EDEMİYORUZ: Kırıkkale’de yaşanan sıkıntılar nedeniyle İzmir’de ikinci bir atölye açtıklarını ifade eden Süngü, "İzmir’in ardından bir atölye de Ankara’da açmayı düşünüyoruz. Kırıkkale’de zaman zaman yatırımcılar eleştirilir. Ancak biz daha büyük bir yatırım yapmadan, yaşanan sıkıntıların farkındayız. Özel sektör her zaman rekabet halinde bulunuyor. Bu rekabet ancak kaliteli iş gücü ile oluyor. Biz artık İzmir ile rekabet edemiyoruz. Çünkü İzmir’deki atölyemizin günlük üretimi 25-30 gelinlik iken, Kırıkkale’de bu 5 ile 10 arasında değişiyor. Kırıkkale, rekabet ortamına girecek imkanları sağlamıyor. Bu konuda acilen girişimlerde bulunulmaz ise gelinlik üretimi konusunda Kırıkkale, sektördeki yerini kaybedecek" dedi.
Zabıtadan hükümete yıpranma hatırlatmasıBELEDİYE ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, "Hükümet, zabıtanın yıpranma payının verilmesi için söz vermiştir. Sözünün arkasında durmasını bekliyoruz" dedi. Turbay, düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılında toplu görüşme müzakerelerinde Kamu İşveren Kurulu ile varılan 30 maddelik mutabakat metninde, hem itfaiye personeli hem de zabıtalar için fiili hizmet zammı konusunda anlaşma sağlandığını anımsatarak, "İmzalanan mutabakat metni çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili konuda hazırlıklar yürütmek için görevlendirilmiştir. Ancak Bakanlık tarafından hazırlanan taslakta, yıpranma payı verilen meslekler arasında zabıtanın olmadığını görmek bizim açımızdan kabul edilemez" diye konuştu. Zabıtaların riskli koşullarda görev yaptığını belirti.