Hüseyin YİĞİNER/AA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2021 20:47
Kalecik’te susuz tarımla yetiştirilen üzümler, pekmeze dönüştürülmeye başlandı. Pekmez üreticileri kilogramı 40 liradan satılan pekmezlerin üretiminde ‘temizliğin’ püf noktası olduğunu söylüyor.
Başkent Ankara’nın üzümüyle ünlü Kalecik ilçesindeki çiftçiler, topladıkları ürünleri geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürmeye başladı. Yılda 10 bin litreden fazla pekmezin hazırlandığı Kalecik Buğra Mahallesi’ndeki çiftçiler, pekmezin üretim sürecinin oldukça zorlu geçtiğini ve deneyim istediğini söylüyor. Pekmez üreticilerinden 57 yaşındaki Hatice Sarıgül, ailesinden öğrendiği pekmez yapımını 30 yıldır sürdürdüğünü belirterek süreci şu sözlerle anlattı:
TOPRAKLA MAYALANIYOR“Üzümleri torbada çiğniyoruz ve suyunu çıkardıktan sonra toprakla mayalıyoruz. Daha sonra kazana koyuyoruz. Kazanda bir-iki saat kaynıyor. Onu indirdikten ve soğuduktan sonra toprağını süzüyoruz. Daha sonra pekmez aşamasına geçiyoruz ve yeniden kaynatıyoruz. Yaklaşık dört aşamadan geçiriyoruz. Her haliyle meşakkatli ve zor bir iş. En kolay yeri ise yemesi. Yaptığımız ürün güzel olursa tüm yorgunluğu unutuyoruz.”
KİLOGRAM FİYATI 40 LİRAHatice Sarıgül’ün eşi İsmail Sarıgül de elde ettikleri pekmezin bir bölümünü ailesiyle tükettiklerini, fazlasını sattıklarını belirterek, pekmezin bu yıl kilogramı 40 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Üreticilerden 75 yaşındaki Mehmet Özdemir işin püf noktasının temizlik olduğunun altını çizerek, “Köyümüzde herkes pekmez yapar. Bu işi dedelerimizden, babalarımızdan öğrendik. Pekmezin temiz yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
SATMAK İÇİN UĞRAŞMAYIZMahalle sakinlerinden 82 yaşındaki Kıymet
Aslan ise geçmişte çok daha zor şartlarda pekmez yapıldığına dikkat çekerek, “Evveli kağnılarla getirirdik ve şırahanede günlerce sıra beklerdik. Şimdi artık herkes evinde bekliyor” bilgisini verdi. Yaklaşık 15 yıldır yaptığı pekmezleri satarak geçimini sağlayan 57 yaşındaki Yusuf Özkan da “Her yıl müşterilerimiz de hazırdır. Satmak için uğraşmayız” diye konuştu.