Güncelleme Tarihi:
Ankara’da 1940 yılında İkinci Dünya Savaşı’na hazırlık amacıyla Almanlar tarafından Ankara Kalesi altına inşa edilen Kalealtı Sığınağı, müzeye dönüşüyor. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, tarihi sığınağı dün basın mensuplarına gezdirdi. Sığınağın İçişleri Bakanlığı’nca kendilerine tahsis edildiğini belirten Başkan Balcı, özetle şunları söyledi:
HAZIR TUTULMUŞ AMA KULLANILMAMIŞ
“Resmi belgelere göre savaş yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve hükümetin emniyetli bir şekilde çalışmasını sağlamak için yapılmış bir sığınak. 1963 yılında savaş tehlikesi ortadan kalktıktan sonra Milli Güvenlik Kurulu kararıyla Ankara Valiliği emrine tahsis ediliyor. Her zaman hazır halde tutulmuş ama hiçbir zaman aktif olarak kullanılmamış. İkinci Dünya Savaşı yıllarında yapılmış olan doğal yapısını bozmadan halkın ziyaretine açmayı planlıyoruz. Ankaralıların hep aklında var olan halkın ziyaretine açılması zaman zaman gündem olan ancak bugüne kadar gerçekleşmemiş bir olaydı. İçişleri Bakanlığı’mızla yapmış olduğumuz protokolle burası Altındağ Belediyesi’ne tahsis edildi. İçişleri Bakanı’mız Sayın Süleyman Soylu’ya çok teşekkür etmek istiyorum. O zamandan bugüne proje çalışmalarını yürüttük. Sit alanı olması hasebiyle de projelerimizin ön kabullerini Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan geçirdik. Şu anda da detay projelerini arkadaşlarımız sunmak üzere.
ONAYDAN SONRA YAPIMINA BAŞLAYACAĞIZ
Giriş kısmının ziyaretçi kabul alanı olarak tasarlanması küçük bir sanat galerisi olarak kullanılması ön görülmekte. İçerisi yaklaşık bin 200 metrekarelik kapalı bir alan. İçeride odalar ve salonlar var. Revir olarak düşünülmüş alanlar var. Yemekhane ve lavabolar var. Kısa süreli olarak 3 bin 600 kişinin uzun süreli olarak da bin 200 kişinin kalabileceği şekilde tasarlanmış. Havalandırılmasıyla, jeneratörüyle, ısıtma ve soğutması, içme suyu mekanizmalarıyla o zaman ki teknolojiyle güzel bir şeklide tasarlanmış bir yapı. Biz burayı bir müze haline dönüştürerek ziyaretçilerin kullanımına açmayı planlıyoruz. Tarihi bir bölge burası. Hemen Ankara Kalesi’nin eteklerinde yer alıyor. Bölgeyi de cazibe merkezi haline getirecek bir proje olarak tasarlanıyor. Kuruldan bütün onaylar alındıktan sonra yapımına hızlı bir şekilde başlayacağız. Ankara’mıza yeni bir müze kazandırmış olacağız.”
KALIN DEMİR KAPILAR DİKKAT ÇEKİYOR
Yaklaşık bin 200 metrekarelik kapalı alana sahip olan ve farklı odalardan oluşan sığınakta, gaz maskesi ile diğer ekipmanların bulunduğu sandıklar da yer alıyor. Dönemin teknolojine göre jeneratör, havalandırma, içme suyu mekanizması, ısıtma ve soğutma sistemi bulunan sığınak kalın büyük demir kapılarıyla da dikkat çekiyor.