Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2008 22:42
Yaşam kalitesini artıran bir cerrahi girişim olan Total Kalça Protezi (TKP) ameliyatlarının sayısı son yıllarda yapılan başarılı operasyonlar sonucu artış gösteriyor.
Doğru zamanda ve doğru hekimin yapmadığı ameliyatların sonuçlarının daha kötü olabileceğine dikkat çeken ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalça Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Erdemli, "TKP, ameliyat dışı yöntemlere cevap vermeyen, günlük yaşamı etkileyen şiddetli ağrı, hareket kaybı olan hastalarda protez ameliyatı yüz güldürücü bir sonuç verir" dedi.
PROTEZ SON SEÇENEK Tedavide öncelikle ameliyat dışı yöntemlerin denenmesi gerektiğine dikkat çeken Erdemli, şunları söyledi:"Kilo verme, baston ya da koltuk değneği kullanılması o ekleme gelen yükleri azaltır. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon yöntemleri, ameliyat kararı vermeden önce mutlak suretle denenmelidir. Konservatif tedaviye, bir başka deyimle ameliyat dışı yöntemlere cevap vermeyen, günlük yaşamı etkileyen şiddetli ağrı, hareket kaybı ve neticesinde fonksiyon kaybı olan hastalarda Total Kalça Replasmanı yani protez ameliyatı yüz güldürücü bir sonuç verir. TKP ameliyatı elektif (acil karar verilmesi gerekmeyen) bir girişimdir. Yani ameliyat zamanına tek başına hekim ya da hasta karar vermemelidir. Doğru zamanda ve uygun hastada protez a meliyatının yapılması, sonucu pozitif yönde etkileyen temel faktör olarak bilinmeli.
HASTALARIN ÇOĞU 60 YAŞ ÜSTÜHer yaş grubunda bu tip ameliyatlar yapılsa da genellikle hastaların çoğunun yaş ortalaması 60-65 arasında hatta daha da yüksek olabilmekte. Bu nedenle hastaların ameliyat öncesi dönemde genel bir kontrolünden geçmesi gerekmekte. Uygun olduğu durumlarda bazı hastalar kendileri ameliyattan 10 gün önce kan bağışında bulunuyorlar. Belli bir işlemden sonra hastaya kendi kanını verebilmek mümkün olabiliyor. Şayet bu uygulama için kan değerleri ya da hastanın genel sağlık durumu uygun değilse o taktirde kan merkezinden temin edilecek kanlar ameliyat da kullanılıyor.