Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 00:00
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi riski artış gösteriyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Oğuz Moldibi koroner kalp hastalığı olan kişilerde sıcağın olumsuz etkisi olduğunu belirterek, "Kalp rahatsızlığı olan ya da kalp krizi riski taşıyan kişiler kalplerini yaza hazırlamalılar" dedi. Moldibi şu açıklamada bulundu:
Yazın kalp ve damar sistemi üzerinde sıcağın olumsuz etkileri yüzünden koroner arter hastası olan vatandaşlarda kalp krizi oranı yükselir. Bu konuda sıcakların olumsuz etkilerinden bir tanesi de sıvı ve elektrolit(tuz) kaybı olması. Bu durum kalp hastalarının olumsuz etkiliyor. Aşırı sıvı ve tuz kayıpları kalp krizine yol açabilir. Özellikle koroner arter hastası kişilerin dikkatli olması gerekir. Mutlaka check-up yaptırıp gerekli tedbirleri almalılar."
Moldibi kalp yetmezliği çeken hastalar için alternatif bir tedavi yöntemi olan EECP tedavi yönteminin de çok faydalı sonuçlar doğurduğunu söyledi.
Doğal Bypass olarak bilinen EECP tedavi yönteminin uygulandığı Türkiye’de ki üç merkezden biri olan Medkar Tıp Merkezi 2001 yılından beri Başkentlilere hizmet veriyor. Tedavi yönteminin özellikle ABD’de çok yaygın olduğunu belirten Medkar Tıp Merkezi Sorumlusu Dr. Atilla Şengül, "Hastalarımızın yüzde 90’ının göğüs ağrıları geçiyor. ABD’de 400’den fazla klinikte uygulanıyor. Biz bu tedaviyi Avrupa’da uygulayan ilk kliniklerden biriyiz" dedi.
Şengül ABD’de ’doğal bypass’ olarak adlandırılan EECP tedavi yöntemini şöyle anlattı:
"EECP tedavisini hafta içi beş gün birer saat yapıyoruz. Hafta sonları hastamızın raporlar ABD’ye gönderilip hastalığın seyrini uzmanlar inceliyor. Ortalama 35 saatlik bir tedavi sonucu hastamız sağlığına kavuşuyor. Tedavide hasta bir masaya yatıyor, bacaklarına ve kalçalarına hava torbaları bağlanıyor. Torbalar cihazdan gelen hava ile şişer ve iner. Hastanın parmağına bağlanan ve kap atışlarını gösteren elektron EECP cihazının içindeki bilgisayar sayesinde kalple uyumlu hale getirilir. Hastamızın tedavi süresince hiç bir ağrısı ve sızısı olmaz. Hastalarımız ayrıntılı bilgiyi www.medkar.org internet adresinden alınabilir.