Güncelleme Tarihi:
Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Başkent’te bazı derneklerin kahvehane şeklinde çalıştığını öne sürerek, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Ankara’da bin 360 kahvehanenin, 12 bin dernek karşısında kepenk kapatma noktasına geldiğini belirten Güven şöyle konuştu:
“Avrupa Uyum Yasaları çerçevesinde 5253 Sayılı Dernekler Kanunu değiştirildi. Derneklerin denetimi polis ve zabıtadan alınarak Valilik bünyesinde kurulan Dernekler İl Müdürlüğü’ne verildi. Şikayet olmadığı müddetçe polis buralara gitmiyor. Dernekler İl Müdürlüğü bünyesindeki personelin 12 bin tane derneği denetlemesi mümkün değil. Gerçek anlamda dernek faaliyeti gösterenleri tenzih ederek, kahvehane gibi çalışanlara tepki gösteriyoruz. Kayıt dışı ekonominin adresi bu dernekler oldu. İçki servisi yapanlar, kumar oynatanlar dahi var. Denetimler yapılmadığı için dernekler çok rahat hareket ediyor.
MECLİS GÜNDEMİNE ALINSIN
Gelir İdaresi Başkanlığı’nda bir toplantı yaparak durumu izah ettik. Kurum yetkilileri bize, ‘Bu şekilde çalışanları bildirin, vergi mükellefi yapalım’ dedi. Ancak çözüm çıkmadı. Ankara’da 12 bin, Türkiye’de 102 bin dernek bulunuyor. İnternetten hayali dernek kuran bile var. Dernek adı altında kahvehane gibi çalışıyorlar. Bu durumu kabul etmek mümkün değil. Kahvehane esnafının en büyük sıkıntısı bu. Eskiden bin bardak çay satan bir kahvehane şimdi 300 çaya düştü. Vergisini ve kirasını ödeyen, yanında eleman çalıştıran kahvehane esnafımız dernekler karşısında haksız rekabete uğruyor. Dernekler Kanunu’nun değişmesini istiyoruz. Kendi çabamızla girişimde bulunuyoruz ancak yeterli olmuyor. Biz odaların görüşlerini de alarak esnafımızı mağdur eden maddelerin Meclis tarafından gündeme alınarak çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.”