Kahveciler sigara yasağı için ayakta

Güncelleme Tarihi:

Kahveciler sigara yasağı için ayakta
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 00:00

TBMM Adalet Komisyonu’nunca kabul edilen kanun teklifine göre kamu hizmet binaları, her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek olmasına, kahvehanecilerin tepkisi dinmiyor.

TBMM Adalet Komisyonu, sigara içilen mekanlara sınırlama getiren ve cezaları arttıran kanun teklifini kabul edince kahvehaneciler isyanı yeniden alevlendi. Adalet Komisyonu, geçtiğimiz dönemden bu döneme bırakılan, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı AKP’li Cevdet Erdöl’ün hazırladığı, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini görüşerek kabul etti.

Komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirildi.

KAHVEHANELERİN SONU OLUR: Teklif yasalaşırsa tiryakiler artık her açık alanda da sigara içemeyecekler. En çok sigara içilen yer olan kahvehanelerde de sigara içimi yasaklandı. Küçük esnafın zaten zor günler geçirdiğinin altını çizen Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, "Bu yasak kahvehanelerin sonu olacak" dedi. Ankara’da 5 bin Türkiye’de 300 bin kahvehane olduğunu söyleyen Güven şöyle konuştu: "Alt yapı olmadan bu yasağın getirilmesi bizleri zor durumda bıraktı. Mağdur etti. Sigara içilen ayrı bir bölüm yapılması isteniyor. Ancak bunun için ne bir alt yapımız ne de finansmanımız var. Bu durumda bu kadar kişi işsiz kalacak. O zaman sigara satılmasın. Kahvehaneye gelen insan 10-15 saat oturuyor. Önümüzdeki günlerde sesimizi protestolarla duyuracağız."

Tedbir almayana 5 bin YTL ceza

Teklife göre, tedbir almayan özel işletmelerin sorumlularına, mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek. Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar, salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.

Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirildi. Sigara yasağı bulunan binalarda, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan araçlarda tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak. Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak. Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!