Güncelleme Tarihi:
Öğretmen Gönül Us’un başlattığı projeyi duyan Japon elçiliği yetkilileri, okulla temasa geçerek projeyle ilgili bilgi aldı. Öğrencilerin yaptığı turna kuşlarını görmek isteyen Japonya Büyükelçiliği ve Japon Vakfı yetkilileri, okula bir ziyaret gerçekleştirdi. Öğrenciler, yaklaşık 2 bin turna kuşunu Japon heyete hediye etti.
Gerçekleştirdikleri faaliyetin Japonya ile Türkiye arasında barış köprüsü kurduğunu belirten öğretmen Gönül Us, "Çocukların bu tür etkinlikleri bizim dünya barışı konusundaki umutlarımızı yeşertiyor. Öğrencilerimden, Japonya’da Hiroşima’ya atılan atom bombasından etkilenerek 12 yaşında hayatını kaybeden Sadako Sasaki’nin hikayesini araştırmalarını istedim. Küçük kızın hikayesini ayrıntılarıyla araştıran öğrencilerim bu olaydan çok etkilenince, onlar da küçük kız gibi turna kuşu yapmak istediler" dedi.
Ömrü turnaları katlamaya yetmedi
Hiroşima’ya atom bombası atıldıktan 10 yıl sonra Sadako Sasaki yaşamını yitirdi. Sadako’nun gösterdiği cesaret, onu Japon çocuklarının gözünde kahraman yaptı. 1954 yılının bir ağustos sabahı Sadako giyinir giyinmez dışarı koştu. Sadako o felaket gününden sonra hastalandığını öğrendi. ’Káğıttan Bin Turna Kuşu’ efsanesi der ki: Bir insan hastalandığında, káğıttan 1000 adet turna kuşu yaparsa, bunu gören tanrılar bu kişiyi sağlığına kavuşturacaktır. Bunu bilen Sadako, hastalığını cesaretle karşılayıp, káğıt turnaları katlamaya başlar ve konuşur turnalarıyla:
"Kanatlarınıza ’huzur’ yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz."
Ne yazık ki, bu küçük Japon kızının yaşamı 1000 turnayı katlamaya yetmedi ve 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katlarken hayata gözlerini yumdu.