Güncelleme Tarihi:
Türk dili konuşulan coğrafyalarda tarihi ve kültürü ortak olan halklar arasındaki kardeşliği güçlendirmek amacıyla kurulan Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden Şeki şehrini seçti. Geçen sene Türkmenistan’ın Merv şehrinde gerçekleştirilen 33. Dönem TÜRKSOY Daimi Konsey Toplantısı’nda 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Azerbaycan’ın Şeki şehrinde önceki gün açılış töreni düzenlendi. Törene Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al Nasser, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfes Garayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen Kaseinov da katıldı. Kutlamalarda Türki cumhuriyetlerden gelen dansçılar, kıyafetleri ve danslarıyla göz doldurdu.
BULUŞMA NOKTASI HALİNE GELECEK
Şeki şehrinde yer alan tarihi Han Sarayı’nın bahçesine inşa edilen Kültür Başkenti Köyü’nde gerçekleştirilen etkinliklerde sanatçılar sahne aldı. Sarayı çevreleyen surların olduğu alanda çadırlar kuruldu, geleneksel kıyafetli sanatçılar izleyenleri geçmişe götürdü. Yaklaşık 200 kişilik sanatçı grubu, kendi bölgelerine özgü kıyafet ve danslarla büyük beğeni kazandı. Kafkasların incisi olarak adlandırılan şehir, yılboyu gerçekleştirilecek etkinliklerle farklı alanlardan sanatçıların, bilim insanlarının buluşma noktası haline gelecek.
GÖRSEL BİR ŞÖLEN GERÇEKLEŞTİ
Kutlamalara Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nden gelen sanatçılar bahar havası estirdi. Dansçılar kendi bölgelerine özgü kıyafetler ve danslar ile görsel bir şölen gerçekleştirdi.
KÜLTÜR BAĞLARI İLE YAKINLAŞTIRIYOR
Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının ülkeleri ve şehirleri birbirine kültür bağları ile yakınlaştırdığını kaydeden TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “Astana, Eskişehir, Kazan, Merv ve şimdi Şeki. Bugüne kadar seçilen şehirlerimiz, bu özel unvanın gereğini layıkıyla yerine getirerek, devraldıkları bayrağı daha ileriye taşıdı” dedi. Kaseinov konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kapsamında yüzlerce kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirildi, dünyanın dört bir yanından sanatçılar, akademisyenler ve aydınlar arasında kültürel etkileşim ve tecrübe paylaşımı için imkan sağlandı. Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması şehirlerimizin kültür sanat hayatını zenginleştirdiği gibi, düzenlenen yoğun faaliyetler sayesinde Türk cumhuriyetleri arasındaki kültürel entegrasyon sürecine de ivme kazandırdı.”
BASIN ÖDÜLLERİ VERİLDİ
TÜRKSOY Basın Ödülleri de sahiplerini buldu. Bu sene sekizincisi verilen ödüller ‘Birlikte Dirlik Vardır’ temasıyla özel olarak hazırlandı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Gagavuzya (Moldova) ve Makedonya’dan gelen gazetecilerin yanı sıra Türkiye’den de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Topçu ile Hürriyet Gazetesi Muhabiri Oğuz Demir’e de TÜRKSOY etkinliklerine medya katkılarından dolayı basın ödülü verildi.
2013 YILINDA ESKİŞEHİR SEÇİLMİŞTİ
TÜRKSOY tarafından 2012 yılında başlatılan uygulama kapsamında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına ilk sahip olan şehir Kazakistan’ın Astana şehri oldu, ardından, 2013 yılında Eskişehir, 2014 yılında Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan ve 2015 yılında Türkmenistan’ın Merv şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşıdı.