Kadınlar okutmanlıkta açık fark ile öndeler

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar okutmanlıkta açık fark ile öndeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 00:00

Türkiye genelindeki üniversitelerde 4 bin 136 kadın, 2 bin 719 erkek okutman bulunuyor. Sadece 20 üniversitede kadın öğretim elemanı sayısı, erkek öğretim elemanı sayısına göre fazla. Türkiye’deki 130 üniversitenin 11’inde ise kadın rektör bulunuyor.

ÜNİVERSİTELERDEKİ öğretim elemanı kadrolarında kadınlar, erkek öğretim eleman sayısına oranla daha çok "okutmanlık" görevi yapıyor.

ÖSYM 2007-2008 öğretim yılı yükseköğretim istatistiklerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye’de toplam 96 bin 105 öğretim elemanı çalışıyor. Bu öğretim elemanlarından 39 bin 629’unu kadın, 56 bin 476’sını ise erkek öğretim elemanları oluşturuyor.

Rakamların söylediği

Profesör, doçent, yardımcı doçent, öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi ve eğitim-öğretim planlamacısı gibi öğretim elemanı kadrolarında erkek öğretim elemanları, kadın öğretim elemanlarına göre daha fazla.

Türkiye genelindeki üniversitelerde, 9 bin 634 erkek profesör, 3 bin 703 kadın profesör, 4 bin 491 erkek doçent, 2 bin 174 kadın doçent, 11 bin 653 erkek yardımcı doçent, 6 bin 165 kadın yardımcı doçent, 8 bin 79 erkek öğretim görevlisi, 5 bin 766 kadın öğretim görevlisi, bin 470 erkek uzman, bin 319 kadın uzman, 18 bin 419 erkek araştırma görevlisi, 16 bin 347 kadın araştırma görevlisi ve 7 erkek eğitim-öğretim planlamacısı, 5 kadın eğitim-öğretim planlamacısı çalışıyor.

Sayı her yıl artıyor

Kadın öğretim elemanları ise daha çok "okutman" ve "çevirici" olarak akademik görevlerde bulunuyor. Buna göre, üniversitelerde eğitim-öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan 4 bin 136 kadın okutman, 2 bin 719 erkek okutman görev yapıyor. Çevirici kadrolarında ise 14 kadın, 4 erkek çevirici bulunuyor.

2006-2007 öğretim yılına ilişkin verilerine göre, 2007-2008 öğretim yılında kadın öğretim elemanı alımında, en çok araştırma görevlisi kadrolarına alımlarda artış oldu. Geçen seneye göre kadın öğretim elemanları arasında profesör sayısı 246, doçent sayısı 274, yardımcı doçent sayısı 930, öğretim görevlisi sayısı 364, okutman sayısı 429, uzman sayısı 123, araştırma görevlisi sayısı 2 bin 390, çevirici sayısı ise 2 arttı.

Kadrolarda kadın hakimiyeti

TÜRKİYE genelinde, kadın öğretim elemanı sayısının erkek öğretim elemanı sayısına göre az olmasına rağmen, sadece 20 üniversitede kadın akademisyenlerin sayısı erkeklere göre daha fazla.

Kadın öğretim elemanı sayısının fazla olduğu üniversiteler arasında vakıf üniversiteleri geliyor. Buna göre, Atılım, Bahçeşehir, Başkent, Bilkent, Çağ, Doğuş, Haliç, İstanbul Ticaret, İzmir Ekonomi, Maltepe, Okan, Yaşar ve Yetitepe üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde öğretim elemanları arasında kadınlara daha fazla yer veriliyor.

Devlet üniversiteleri arasında ise Anadolu, Boğaziçi, Hacettepe, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitelerinde kadın öğretim elemanları erkeklere oranla daha fazla kadroya sahip.

Kara, Deniz, Hava Harp okulları, Polis Akademisi gibi diğer eğitim kurumlarında ise kadın öğretim elemanları yine erkeklere göre daha az yer alıyor.

130 rektörden 11’i kadın

TÜRKİYE’de 94’ü devlet, 36’sı vakıf olmak üzere toplam 130 üniversite bulunuyor. 130 üniversitenin rektörlerinin neredeyse tamamı erkeklerden oluşuyor. Sadece 11 üniversitenin rektörü kadın.

Bu üniversiteler arasında devlet üniversitelerinde vakıf üniversitelerine göre daha fazla kadın rektör çalışıyor. Kadın rektörler ve görev yaptıkları üniversiteler şöyle:

"Prof. Dr. İnci Varinli-Bozok Üniversitesi, Prof. Dr. Semra Öncü-Celal Bayar Üniversitesi, Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç-Dicle Üniversitesi, Prof. Dr. Funda Şerifoğlu Sivrikaya-Düzce Üniversitesi, Prof. Dr. Candeğer Yılmaz-Ege Üniversitesi, Prof. Dr. Zehra Seyfikli-Gaziosman Paşa Üniversitesi, Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu-Kocaeli Üniversitesi, Prof. Dr. Necla Pur-Marmara Üniversitesi, Prof. Dr. Filiz Kılıç-Nevşehir Üniversitesi, Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan-Bahçeşehir Üniversitesi, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay-İstanbul Bilim Üniversitesi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!