Kadının işgücüne katılımı düşük

Güncelleme Tarihi:

Kadının işgücüne katılımı düşük
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2010 00:00

Türkiye’de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata yeterli oranda katılmadıklarını belirten ASO Başkanı Özdebir, işgücüne katılım oranının dünya ortalamasının yüzde 49 olduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, küresel düzeyde rekabet edebilir bir ekonomi için Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılmasının büyük önem taşıdığını bildirdi. Özdebir, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu’nca ASO’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata yeterli oranda katılmadıklarını ifade etti ve “2009 yılı verilerine göre, Türkiye’de işgücüne katılım oranı yüzde 47,9. Bu oran erkeklerde yüzde 70,5, kadınlarda ise yüzde 26 düzeyinde” dedi.

Eğitim sevisiyesiyle ilgili

İstihdama katılım oranının bir önceki yıla göre erkeklerde 0,4 puan, kadınlarda ise 1,5 puan arttığını kaydeden Özdebir, erkeklere göre artış oranının daha yüksek olmasına rağmen bu oranın yetersiz olduğuna dikkat çekti. Özdebir, kadınların istihdama katılım oranının dünya ortalamasının yüzde 49 seviyelerinde olduğunu dile getirerek, bu oranın AB ülkelerinde yüzde 60, ABD’de yüzde 65;ler civarında bulunduğunu anlattı. ABD’de toplam işgücünün yarısını kadınların oluşturduğunu belirten Özdebir, kadınların işgücüne katılım oranının eğitim seviyeleriyle doğrudan ilgili olduğunu ve yapılan araştırmalara göre eğitim düzeyi yükseldikçe kadınların istihdama katılım oranının arttığını ifade etti.

İşsizliğin en büyük nedeni mesleksizlik

ÖZDEBİR,şunları söyledi: “Tarımda çalışan kadınlar, tarım dışına çıktıklarında veya şehre göç ettiklerinde iş gücüne katılamamaktadırlar. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri işsizlik. Bunun en önemli nedeni ise mesleksizlik. Tarım nüfusunda önemli rol oynayan kadınların tarım dışında istihdamı için gerekli eğitim ve altyapının sağlanmasıyla diğer sektörlere aktarılmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!