Kadına yönelik şiddet sadece fiziksel değil

Güncelleme Tarihi:

Kadına yönelik şiddet sadece fiziksel değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezince “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli” düzenlendi.

5. Aile Mahkemesi Sabahattin Ali Erdem, panelde yaptığı konuşmada, 2003 yılında kurulan aile mahkemelerinin, 4320 sayılı Ailenin Korunması Kanunu çerçevesinde görev yaptıklarını söyledi.
Kadına yönelik şiddeti düzenleyen ayrı bir kanun olmadığına işaret eden Erdem, kadın da dahil aile fertlerine yönelik her türlü şiddetin 4320 sayılı kanun kapsamında değerlendirildiğini belirtti.
Aile mahkemeleri ilk kurulduğunda, hakimlerin şiddetten “fiziksel şiddeti” anladığını ve şikayetçi kadından doktor raporu istediğini anlatan Erdem, ancak konu üzerinde yoğunlaşıp, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin de söz konusu olduğunu gördükçe rapor istemeden kadınların şikayetlerini işleme koymaya başladıklarını dile getirdi.

Bir erkeğe koruma kararı

Erdem, şiddet uygulayan eşin, koruma kararı kapsamında üç aya kadar evden uzaklaştırıldığını, ortak evin şiddet mağduru eşle çocuğa tahsis edildiğini, şiddet failinin varsa silahının resmi silah dahi olsa alındığını ve failin ortak eve yaklaşmasının engellendiğini belirtti.

Aile mahkemelerinde kurulduğu tarihten beri hakimlik yaptığını ve kadınların mağduriyetine bizzat şahit olduğunu anlatan Erdem, “Bugüne kadar 600-700 koruma kararı verdim. Bunlardan sadece bir tanesi erkeğin korunmasıyla ilgiliydi” dedi.

Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek ise kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu belirterek, buna göz yumulmaması ve sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!