Güncelleme Tarihi:
Kooperatif Başkanı Ülgen Doğan, “Deprem bölgesinden gelen kadınlarımız hem kendi yörelerindeki tatları Ankara’da yaşatıyor, hem de el işi yapıyor. Amacımız daha çok kadına ulaşmak, daha çok yaşama dokunmak. Kooperatifimize daha fazla depremzede kadınımızı bekliyoruz. Kapımız herkese sonsuz açık” dedi. Kooperatifin öncelikli amacının ‘kadın istihdamına katkı sunmak’ olduğunun altını çizen Doğan, “Kadınlarımız buraya geldiklerinde hem yaratıcılıklarını arttırıyor hem de kafalarını dağıtıyorlar. Adeta kendilerini yeniden keşfediyorlar. Biz burada sadece üretim yapmıyoruz, aynı zamanda eğitimler de gerçekleştiriyoruz. İleride de bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Her birimizin birbirinden farklı hedef ve hayalleri var ama ortak bir hedefimiz var: Üretime kattığımız ürünlerle yurt dışına açılmak. Kadınlar olarak üretimin her alanında var olmak gerekiyor. Boş durmak insanı köreltir; yapabileceklerinin, kendine olan inancının önüne geçer. Her ne olursa olsun ufak ya da büyük mutlaka bir şeylerle meşgul olsunlar, gelişime açık olsunlar” ifadelerini kullandı.
ÜRETMEK DEPREM TRAVMASINI HAFİFLETİYOR
Deprem sonrası Ankara’ya gelen ve yolları Eryaman Öncü Kadınlar Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi ile kesişen kadınlar ise şunları söylüyor:
* Neriman Erbaşlı (25): Kahramanmaraş’tan geliyorum. Evimiz hasar gördü, iş yerimiz ise tamamen yıkıldı. Orada yaşamımızı sürdürecek bir şey kalmayınca Ankara’ya geldik. Yaklaşık üç aydır buradayım. Üretmek bana yaşadığım o korku dolu anları tamamen unutturmasa da acımı bir nebze hafifletiyor. Bu tarz travmaları atlatabilmek için herkese üretmelerini tavsiye ederim.
* Büşra Arslan (19): Depremi Malatya’da yaşadık. Evimiz hasar alınca Ankara’ya yerleştik. Burada punch ve diğer el sanatlarını yapıyorum. Daha önceden de el sanatlarına ilgim vardı. Buraya gelince kafam dağılıyor. Kendimi iyi hissediyorum.
BİRLİK VE BERABERLİK BANA GÜÇ VERİYOR
Ankara’da ikamet eden ve kooperatifi sosyal medya üzerinden keşfederek üretime katılan Zeynep Güven (50) ise, “Ev hanımıyım. Önceleri kendim evde bir şeyler üretip, satışını gerçekleştiriyordum. Sosyal medya üzerinden böyle bir kooperatif olduğunu görünce hemen dahil olmak istedim. Hem buraya katkım olsun istedim hem de kendimi daha da geliştirmek. Çünkü birlik ve beraberlik bana güç veriyor” dedi.
ÖNCÜ KADINLAR NASIL KURULDU
Kooperatif Başkanı Ülgen Doğan: “Hepimiz yani kooperatif ortakları bu oluşumu hayata geçirmeden evvel çeşitli kurslara gidiyor ve kendimizi farklı alanlarda geliştiriyorduk. Bir gün kadınlar olarak ‘neden tek bir çatı altında olmuyoruz’ dedik ve hikâyemiz öyle başladı.”
ÖNCÜ KADINLAR NELER YAPIYOR, NELER HEDEFLİYOR?
Kooperatif Başkanı Ülgen Doğan: “Kooperatifi kurduğumuzda, Etimesgut Kaymakamlığı’nın bir projesine dahil olduk, sonrasında ‘geri dönüşümde sürdürülebilir moda’ alanında çalışmalar yürütmeye başladık. Projeyle Ankara Kalkınma Ajansı’na başvurduk ve hibe aldık. Ankara Kalkınma Ajansı, bize ekipman ve eğitim desteğinde de bulundu. Eğitimler sayesinde ecoprint (ekolojik baskı), ıhlamur baskı, moda tasarımı gibi alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olduk. Kooperatif bünyesinde daha çok geri dönüşümde sürdürülebilir moda üzerine çalıştıklarını belirten Doğan, "Artık kullanılmayacak olan ürünleri, objeleri,kumaşları değerlendirip yeni bir forma dönüştürerek yeni ürünler ortaya çıkarıyoruz. Öte yandan, sadece tekstil değil, gıda üzerine de çalışıyoruz. Satış noktamız ise yine üretimimizi gerçekleştirdiğimiz yer yani kooperatif. Yakın zamanda e-ticaret üzerinden de satışlarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.
KAPIMIZ HERKESE SONSUZ AÇIK
Eryaman Öncü Kadınlar Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Ülgen Doğan, “Kahramanmaraş, Adıyaman ve Diyarbakır’dan kooperatifimize gelen pek çok depremzede kadınımız var” diyor ve ekliyor: “Kapımız herkese sonsuz açık.”