Hande BAŞPINAR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanları Sevin Osmay ve Anlı Ataöv, Ankara Hürriyet’in gündeme getirdiği, Yahudi Mahallesi olarak da bilinen İstiklal ve Sakalar Mahallesi’nin tüm Ankaralıların tarihi kimliğinin bir parçası olduğunu ifade etti.
YAHUDİ Mahallesi olarak da bilinen İstiklal ve Sakalar Mahallesi’nin, Ankara’nın en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olduğunu ifade eden ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanları Sevin Osmay ve Anlı Ataöv, bölgenin yok olmasına karşı yürüttükleri çalışmaları Ankara Hürriyet’e anlattı. Son 30 yıldır İstiklal-Sakalar Mahallesi’nin kendi haline bırakıldığını ve giderek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bir yaşam alanına dönüştüğünü ifade eden ikili şunları söyledi:
"Eski mülk sahiplerinin mahalleyi terk etmesi ve buradaki tarihi evlerin kente göç eden düşük gelirli nüfusa bırakılması, mahallenin bugünkü toplumsal ve fiziksel yapısını belirliyor. Anıtsal değeri olan 16. yüzyıldan kalma Şengül Hamamı ile Ankara’nın en eski camileri bu mahallede bulunuyor ve halen işlevlerini sürdürüyor. Son üç yıldır Şengül Hamamı ile mahalle, uzman ve akademisyenlerden oluşan çok disiplinli uluslararası bir platformda tartışılmaya başlandı. Bölgenin korunmasına yönelik çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılıyor. Bu çerçevede, Şengül Hamamı ile Mahalle, Fez, Şam, Kahire, Konstantin-Cezayir ve Gaza’daki seçilmiş tarihi hamamlar ile birlikte kültürel, ekonomik ve teknik açıdan incelendi. Şengül Hamamı’nın, diğer kentlerdeki tarihi hamamlara nazaran, en iyi korunmuş ve tüm kente hizmet eden bir kamusal mekan olduğu saptandı. Bu çalışma, Şengül Hamamı’nın kültürel değerini, teknolojisini ve işleyişini anlamayı ve toplumsal çevresi ile bütünleştirilmesini amaçlıyor.
Kent kimliğinin parçası
Çalışma kapsamında seçilmiş tüm hamamlar, kentin tarihi dokusu içinde. Hamamların korunması, bu çevrenin sosyal ve ekonomik yapısını yaşatmakla mümkündür. Bu sebeple İstiklal-Sakalar Mahallesi’nin canlandırılması, toplumsal olarak güçlenmesi ve iyileştirilmesi bölgenin korunması açısından gereklidir. Ankara’nın tarihi dokusunu ve kültürünü gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz. Bu, ilgili tüm toplum gruplarının katılımıyla gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda, bölgedeki okulların müdür ve öğretmenleri, Eskicioğlu Camisi İmamı gibi mahalle sakinleriyle mahallenin geleceğine yönelik çözüm önerileri geliştirildi ve uygulama adımları atılmaya başlandı.