Güncelleme Tarihi:
Tıp eğitimindeki kadavra sorununa dikkat çekmek amacıyla Başkent’te devam eden “Orjinal Vücut Dünyası Sergisi” kapsamında kampanya düzenlenecek. Ulusal Anatomi Haftası süresince anatomi uzmanları bedenlerini bağışlamak isteyenleri bilgilendirecek.
Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı ve Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, öldükten sonra tıp eğitiminde kullanılmak üzere bedenini bağışlayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Tuna, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Tunalı ve Body Worlds “Orjinal Vücut Dünyası Sergisi” Türkiye Temsilcisi Fırat Kasapoğlu, kampanya hakkında bilgi verdi.
10 öğrenciye bir kadavra
Türkiye’deki 85 tıp fakültesinin eğitim verilen 64’ünün tümünde kadavra sorunu yaşandığını vurgulayan Çelik, 10 öğrenciye bir kadavra oranının hiçbir tıp fakültesinde bulunmadığını, bunun trajik bir durum olduğunu savundu. Diş hekimliği ve diğer sağlık bilimlerinde de kadavra üzerinde eğitim verilmesi gerektiğini ileri süren Çelik, “Adli tıp kurumlarındaki sahipsiz cenazelerin bir an önce eğitim kurumlarına verilmesiyle sorun çözülebilir. Bununla ilgili yönetmeliğin uygulanması bile sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
Bir soru üzerine yurt dışından kadavra ithalinin de gündeme geldiğini, ancak bunun ticari bir yaklaşımla değil, ülkeler arasındaki değişim programıyla uygulamaya konulmasının düşünüldüğünü anlatan Çelik, “Ama ne yazık ki şu ana kadar bu proje başarıyla uygulanamadı. Umarız kısa zamanda uygulama olanağı doğar” diye konuştu.
Sıkıntı varsa benden başlamalı
Öldükten sonra tıp eğitiminde kullanılmak üzere bedenini bağışlayan Tuna da “Kadavra sıkıntısı varsa benden başlaması gerekir diye düşündüğüm için bedenimi bağışladım” dedi.
Türkiye’de kadavra olarak kullanılacak kaynakların yeterli olduğunu, öncelikle bu imkanlardan yararlanılması gerektiğini ifade eden Tuna, serginin bu konuda bilinç oluşturulmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Tekdemir ise, kadavra sorununun çözümü için toplumsal duyarlılık oluşturulmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.