Bülent Karaaslan / ANKARA (A.A)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç,”Yolcular yanlarında getirebiliecekleri eşyalar hakkında yeterine bilgiye sahip değil. Mevzuata aykırı eşya getirenler kaçakçılık gibi ağır bir suçlamayla karşı karşıya kalabilirler” dedi.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, bazı yolcuların, yurt dışından gelirken satın aldıkları çeşitli eşyalar nedeniyle gümrük kapılarında sıkıntı yaşayabildiklerini belirterek, “Bazı yolcular, vergisini ödeyerek her türlü eşyayı yanlarında getirebilecekleri şeklinde yanlış bir bilgiye sahip. Farkında olmadan mevzuata aykırı eşya getirenler kaçakçılık gibi ağır bir suçlamayla karşı karşıya kalabilir” dedi.
Birçok eşyaya el konuldu
Akkoç, yaz sezonuyla birlikte Türkiye’ye giriş yapan gurbetçiler ile tatilini geçirmek için yurt dışına çıkan bazı vatandaşların, beraberlerinde hangi eşyaları getirebilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Genel Müdür Akkoç, son dönemde, yolcu beraberi olarak getirilen ancak miktar ve mahiyet bakımından “ticari eşya” sınıfına girdiği için bir çok eşyaya el konulduğunu bildirdi. Yolcuların, seyahatleri sırasında kendi ihtiyaçları için olan kişisel eşyaları ile hediye etmek amacıyla beraberlerinde getirip götürebilecekleri eşyalara ilişkin düzenlemelerin Gümrük Kanunu ve bu kanuna dayalı olarak geçen yıl çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile yapıldığını belirten Akkoç, mevzuata aykırı şekilde yurda sokulacak eşyalarla ilgili olarak, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri çerçevesinde ceza uygulamalarının söz konusu olabildiğini anlattı.
430 Avro’yu geçmeyen eşyalara muafiyet
Yolcu beraberinde getirilen ticari nitelikte olmayan, kişinin şahsına ve ailesinin kullanıma mahsus hediye amaçlı getirilen eşyalara muafiyet tanındığını belirten Akkoç, gümrük vergisi muafiyetinin, her bir yolcu için gerçek kıymeti 430 Avro’yu (15 yaşın altındakiler için 150 Avro) geçmeyen eşya için uygulandığını kaydetti. Akkoç, 430 Avro limitinin aşılması halinde her bir yolcu için değeri 1500 Avro’yu geçmeyen eşya için muafiyet miktarına tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısma, geldiği ülkeye göre eşyanın kıymeti üzerinden yüzde 18 ile 20 arasında değişen oranda sabit oranlı vergi uygulandığını belirtti. Akkoç, yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymetinin 1500 Avro’yu aşması halinde, söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranların uygulanacağını anlattı.
Saklayanlara üç kat gümrük
Akkoç, “Gümrük mevzuatına göre kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup yolcunun beyanlarına aykırı olarak üzerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi zati eşyası gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri, gümrük idarelerince 2 kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir. Söz konusu eşyanın gümrükten kaçırılmak amacına yönelik olarak saklanmış veya gizlenmiş olarak bulunması durumunda, gümrük İdarelerince eşyanın gümrük vergileri 3 kat olarak alınır” dedi.