Kâbus bitmiyor

Güncelleme Tarihi:

Kâbus bitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 16:47

Başkent Ankara, önceki gün bir kez daha sel kâbusunu yaşadı. Kentin çeşitli noktalarında göle dönen yollarda araçlar kaldı, ev ve iş yerlerini su bastı. Keçiören İncirli Mahallesi’ndeki 4 katlı Umut Apartmanı’nın kot-1 dairesinde yaşayan Busenur Doğanay(20) su basan evde boğularak hayatını kaybetti. Vatandaşlardan altyapı için çözüm çağrısı geldi.

Haberin Devamı

Ankara, haziran ayının son gününde yine sağanak yağışın ardından sel felaketini yaşadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün önceki gün ‘sarı uyarı’ yaptığı başkentte akşam saatlerinde sağanak yağış etkili oldu. Keçiören, Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü. Sürücüler suyla kaplanan yollarda ilerlemekte güçlük çekti.

Kâbus bitmiyor


ARAÇLAR SUYA GÖMÜLDÜ

Bazı araçlar suda sürüklendi, bazı bölgelerde araçlar yolda kalarak suya gömüldü. Suda sürüklenen motosikletler çevredeki kişilerin çabaları ile son anda kurtarıldı. Bazı cadde ve sokaklarda çöp konteynerleri ile giysi kumbaraları suyun etkisiyle sürüklendi. Kentteki binaların giriş katlarındaki ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar, kendi imknlarıyla suyu boşaltmaya çalışırken, itfaiye ekipleri de suyu tahliye etmek için uzun uğraş verdi.

Kâbus bitmiyor


SU DOLAN EVDE BOĞULDU

Sağanak yağışın etkisiyle Keçiören İncirli Mahallesi’ndeki 4 katlı Umut Apartmanı’nın zemin ve kot-1 katları da yokuştan gelen suyla doldu. Apartmanın kot-1 katındaki dairede yaşayan Busenur Doğanay(20) boğularak hayatını kaybetti. Bir taraftan binadaki su tahliye edilirken Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Su Altı Arama Kurtarma dalgıçları da kotta arama çalışmaları sonucunda Doğanay’ın cansız bedenine ulaştı. Doğanay’ın cesedi, yapılan incelemeden sonra evden çıkarılarak ambulansla Ankara Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Bu sırada Doğanay’ın komşuları gözyaşlarına boğuldu.

Kâbus bitmiyor


ANİ SU BASKINI OLMUŞ

Umut Apartmanı’na gelerek incelemelerde bulunan Ankara Valisi Vasip Şahin yaşanan üzücü olayla ilgili şu bilgileri verdi: “Eksi 1’de olduğu için oraya tamamen sular dolmuş. Orada hayatını kaybetti vatandaşımız. Komşusu çocuğun yardım talebini, sesini duyduğu için o da haklı olarak sinir krizi geçirdi. Arkadaşlarımız, bütün ekipler, dalgıçlar herkes hemen buraya yönlendirildi. Dalgıçlar kapı kapalı olduğu için ve su belli bir seviyeye kadar çıktığı için kapıyı açamadılar. Pencereden girmeye çalıştılar. Suyun tahliyesi de birkaç motorla yapılmaya çalışıldı. Buraya ekipler en kısa sürede intikal edip, gerekli çabayı gösterdiler. Ama maalesef üzücü sonuç bir genç kızımız vefat etti. Mevcut eksi 1’in üzerindeki kota kadar, yani üst katın yarısına kadar su çıkmış. Binanın arka tarafından ani su baskını olmuş. Yardım istediğinde su belli bir seviyeyi geçmiş” ifadelerini kullandı.

ALTYAPI PROBLEMİ VAR

İncirli Mahallesi muhtarı Bektaş Yener Çelik, “Komşuları açmaya çalışmış kapıyı ama açamamışlar. Annesiyle görüşmüş, ‘kapıyı açamıyorum boğazıma kadar su geldi’ demiş. Komşular da inmiş ama onlarda boğulma tehlikesi geçirince geri çekilmişler” derken aynı sokakta oturan Adnan Ceylan, “Her yağmurda böyle oluyor. Çünkü binamızın altında 3-4 tane kuyu var. Gelen suyu tahliye etsin diye ben de kuyu yaptım. Ama son afette fayda etmedi, yapacak bir şey yok. Ben olayı duyunca eşimi aradım kapının, pencerenin kırıldığını söyledi. ‘Çocuğu al çık, canınızı kurtarın’ dedim. Her iki katta kullanılmaz durumda görüyorsunuz. Kaç kez gittik belediyeye dilekçe verdik ama sonuç çıkmadı. Bizim burada altyapı problemi var, belediyelik sorun var. İlla can kaybı mı olması gerekiyordu” diye konuştu.

KIYAFET İÇİN EVE GELMİŞ

Busenur Doğanay’ın akrabası Fatih Soylu, “Bodrum katta oturdukları için aniden su basmış, birdenbire gövdesini aşacak seviyeye gelmiş. Annesini aramış ‘boğazıma kadar suyun içindeyim’ demiş, komşuların da yardım etmesine rağmen açamamışlar kapıyı” dedi. Doğanay ailesinin daireye 2 ay önce taşındıkları öğrenilirken Busenur Doğanay’ın düğüne gideceği için kıyafetini değiştirmek istemesi nedeniyle daireye girdiği de iddia edildi. Busenur Doğanay’ın yardım çığlıklarını duyduğunu anlatan komşu Filiz Ceylan şöyle konuştu: “‘Yardım edin’ diye bağırıyordu. ‘Panik yapma’ demeye başladım. O an birden su seviyesi yükseldi. Biz de merdivenlerden nasıl çıktık anlamadık. Hepimiz suya battık. Biz bir numaranın mutfak camından dışarıya çıktık. Saçını yaptırmışlar, hepsi abiyeyle gelmişler. Askısı kopmuş, onu dikmek için eve gelmiş. Belki gelmese yaşanmayacak.” Sel nedeniyle mahsur kaldığı evinde boğularak hayatını kaybeden Busenur Doğanay için dün öğle namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan Ahmet Efendi Camii’nde cenaze namazı kılındı. Cenazeye Ankara Valisi Vasip Şahin, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Doğanay’ın ailesi ve yakınları katıldı. Genç kız, kılınan namazın ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Kâbus bitmiyor


METREKAREYE 20 KG YAĞIŞ

Haberin Devamı

İncirli Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş şunları söyledi: “Daha önce ikaz da etmiştik ama nereye ne yağacak bilemiyorsunuz. Daha önceki zamanlarda şehrin başka bölgelerine de yağıyordu bugün(önceki gün) özellikle Keçiören, Ostim, İvedik, Yenimahalle bölgesine yoğun yağış oldu. 20 dakikada metrekareye 20 kilogram kadar yağış geldi. Uzun sürüyor ve lokal yağıyor. Buna göre yeniden tedbir almak zorundayız. İkazlarımızı yaparken normal yağışa göre ikaz yeterli olmuyor. Meteorolojiden bu tür bilgiler geldiği zaman özellikle köy muhtarlarına camiden anons etmeleri yönünde mesaj gönderiyoruz. Onlarda bu şekilde anons edip en azından dere kenarlarından vatandaşın hayvanları ile birlikte çekilmesi için ikazda bulunuyorlar. Ancak şehir bölgesinde böyle bir imkân yok. Camilerimizin hepsi merkezi sisteme bağlı artık. Bundan sonra afet geliyor gibi bildirimlerin ülkemizde de yapılması gerekecek. Biz alarm sistemi de kuruyoruz Başkent Mobil üzerinden ama yeterli olmuyor. Çünkü herkes daha bu uygulamayı indirmedi. Mesela AFAD bunu yapabilir, herkesin telefonuna lokal olarak gönderebilir.

ALTYAPISI TAMAMEN YENİLENECEK

Baktığımız zaman buralar sonradan yapılaşmaya açılmış, tamamen asfalt, su kayarak sel olup geliyor. Suyun kaçabileceği bir yer yok. Buraların altyapısı tamamen yenilenecek. Şu anda fizibilite yapılıyor. Daha sonra ihaleye çıkılacak. Çünkü buranın altyapısı 30 sene önce nasılsa öyle duruyor ama yaşayan nüfus, bina çoğaldığı için bu şekilde suların toprakla buluşacağı yer maalesef olmuyor. Çok üzücü, bir can kaybımız var ama şu içeri baktığımız zaman neredeyse bir kişi kayboldu diye teseli bulacağız. Çünkü gerçekten ters dubleks olan binanın üst kısımlarına kadar sel basmış. Öngörülebilecek bir şey değil. Bu kadarla geçmiş olsun, başımız sağolsun. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görüyoruz. Bu iklim değişikliğinin sonucu. Bunun için inşallah hükümetle birlikte Paris Anlaşması’nın imzalanmasıyla elde edilecek paradan özellikle büyük illerde bu altyapının sıfırdan yapılması gerekir diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Kâbus bitmiyor

Keçiören Belediyesi ekipleri sağanak yağış sonrası ilçedeki cadde ve sokaklarda oluşan kum, çamur ve diğer birikintileri temizlemek için yoğun bir çalışma yürüttü. Ekipler su basan ev ve iş yerlerinde de temizlik çalışması yaptı.

Kâbus bitmiyor


AKRABASI DA ÖNCEKİ SELDE BOĞULMUŞ

Busenur Doğanay’ın hayatını kaybettiği Umut Apartmanı ve çevresinde incelemelerde bulunan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Sel suları, arazinin coğrafi yapısı dolayısıyla caddeyi aşıyor buradaki zemin kata ulaşıyor. Kızımız annesini arıyor ‘anne eve su basıyor’ diyor. Çıkamıyor 20 yaşında kızımız. Enterasan, geçen haftalarda ölen vatandaşımızla yakın akraba, kader” dedi. Altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması gerektiğine de dikkat çeken Başkan Altınok, “Maalesef önceki yağışlarda ve bugün yine uyarılarda bulunmamıza rağmen böyle acı bir olayı yaşadık. ‘Yetkili kim varsa, ASKİ, Büyükşehir herkes görevinin başında bulunsun, önlemler ivedilikle alınsın’ dedik. Ankara’nın büyük bir altyapı sorunu var. Defalarca tekrarladık, gereken yapılsın, yağmur-kanal projesi tamamlansın, insanlarımızı kaybetmeyelim dedik. Fakat durum ortada. Zamanında temizlenmeyen mazgallar, rögarlar nedeniyle, eksik olan bölgelere yenilerinin yapılmaması nedeniyle, olanların yenilenmemesi nedeniyle kısa süreli bir yağış büyük felaketlere, can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Biz ilçe belediyesi olarak her zaman üzerimize düşenden fazlasını yaptık ve yapıyoruz. Ekiplerimiz hala teyakkuzda ve çalışmalarını sürdürüyor. Ayrım yapmadan vatandaşlarımıza el uzatıyor, hizmetlerine koşuyoruz. Çünkü onların derdi sıkıntısı bizim derdimiz ve sıkıntımız. İnşallah bir daha böyle acılar, sıkıntılar yaşamayız. Temennimiz budur” ifadelerini kullandı.

221 İHBAR GELDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada, “Ankara'nın Keçiören ve Yenimahalle ilçelerinde yaşanan yoğun yağış neticesinde su baskınları meydana gelmiştir. Ankara İl AFAD Müdürlüğü’müze 112 Acil Çağrı Merkezi'nde 221 ihbarda bulunulmuştur. Ekiplerimizin çalışmaları ile İvedik'te 8 vatandaşımız mahsur kaldıkları yerlerden kurtarılmıştır” bilgisi verildi.

Kâbus bitmiyor

Keçiören’deki sel felaketinin boyutu günün aydınlanmasıyla daha net ortaya çıktı. Busenur Doğanay’ın boğularak öldüğü Umut Apartmanı’ndaki su seviyesinin büyüklüğü apartman duvarındaki çamur izlerinden de görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!