Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 01:00
Fotoğrafçı esnafı, kamu kurumlarına konulan fotoğraf kabinlerin kaldırılmasını istiyor. Önlem alınmaması halinde eylem yapacaklarını söyleyen esnaf, ihtiyaç duyulan devlet dairelerinde nöbetçi fotoğrafçı sistemi önerisinde bulunuyor.
Ankara Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Feyzi Gündoğdu, kamu kurumlarına konulan fotoğraf kabinlerinin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, “Fotoğrafçılar olarak ‘kabinlere hayır’ diyoruz” dedi. Türkiye’nin birçok ilinde fotoğrafçı esnafının mağdur olduğunu, fotoğrafçılar odası başkanlarıyla Ankara’da bir araya gelerek devlet dairelerine konulan fotoğraf kabinlerini konuştuklarını anlatan Feyzi Gündoğdu, “Bu iş daha da büyür ve önlem alınmazsa, Türkiye’deki tüm fotoğrafçılar eylem yapacak” ifadesini kullandı. Fotoğrafçı esnafının mağdur olduğunu, bu yüzden ilgili kamu kurumlarına yazı yazmalarına rağmen kalıcı çözüm alamadıklarını aktanarn Gündoğdu, şöyle devam etti:
KAMU KURUMLARI TERCİH EDİYOR
“Kabinleri en çok kamu kurumları tercih ediyor. Gümrük Ticaret Bakanlığı’na, Noterler Birliği’ne, Esnaf Sanatkarlar Birliği gibi ilgili kurumlara yazı yazıyoruz fakat kabinleri nasıl kaldırtabileceğimizi bilemiyoruz. Devletten bir şekilde izin alıp fotoğraf kabini koyabiliyorlar. Ankara’da odamıza kayıtlı 300, Ticaret Odası’na da kayıtlı 300 fotoğrafçı var. Fotoğrafçılar olarak kabinlere hayır diyoruz.
DÖNER SERMAYEYE PARA GİDİYORŞöyle şeyler de oluyor. Her
fotoğrafçı biyometrik fotoğraf çekmeyi bilir. Fotoğrafçı çekip vatandaşa fotoğrafı veriyor, ancak ilgili kurumdaki memur ‘bu olmamış’ diyerek vatandaşı fotoğraf kabinine yönlendiriyor. Bu sefer vatandaşın elinde fotoğraf kalıyor. Para verdiği için de esnafla vatandaş karşı karşıya geliyor. Emin değiliz ama büyük ihtimalle buradan döner sermayeye de para gidiyor.
NÖBETÇİ FOTOĞRAFÇI ÖNERİSİMesela Kahramankazan Kaymakamlığı’na
fotoğraf kabini konulmuş. Herkes muzdarip. Biz diyoruz ki eğer elzem bir fotoğrafçı lazımsa orada(ilçede) dört tane esnaf var. Dört esnaf da aylık periyotlarla sabah 9 akşam 5’e kadar nöbet tutsun. Fotoğraf kabinine verilen yer onlara verilsin onlar çeksinler orada. Evine ekmek götürsün. Veya oraya bir tane sabit fotoğrafçı koyalım. İleriki dönemde bu iş daha da büyür ve önlem alınmazsa Türkiye’deki tüm fotoğrafçılar
eylem yapacak.”