Güncelleme Tarihi:
İran karpuzu piyasada
Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, Çukurova yöresindeki karpuzun, önce Tuzla beldesindeki kumul alanlarda üstü örtülü, daha sonra da tarlalarda açık üretiminin yapıldığını söyledi. İran karpuzunun da piyasada olduğu şu günlerde, Tuzla karpuzunun hasat edilerek satışa sunulduğunu belirten Doğru, tarlada dekar başına 2 bin liraya kadar alıcı bulan karpuzun çiftçiler tarafından kabak aşılı üretilmesinin bazı dezavantajlarının bulunduğunu ve bu durumun tüketicinin şikayetine neden olduğunu bildirdi.
Biraz daha sabır
Karpuz her yıl aynı tarlaya ekilebilen bir ürün olmadığı için, üreticilerin bu sıkıntıyı kabak aşısıyla aşmaya çalıştığını anlatan Doğru, şöyle konuştu:
“Üst üste karpuz üretmek isteyen çiftçi, hibrit karpuz yerine kabak aşılı karpuza yöneliyor. Rekoltesi diğerine göre yüksek olan kabak aşılı karpuz, normal hibrit karpuza göre bir de erken hasat yapılması halinde daha kalitesiz oluyor. Bu durum, üretici açısından avantaj iken, tüketici açısından dezavantaj oluşturuyor. Çünkü ikisinin arasında önemli tat farkı bulunuyor. Bu tat farkı nedeniyle de tüketici karpuza pek rağbet etmiyor. Bunaltıcı sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun tat, koku ve renk bakımından daha kalitelisini yemek isteyen tüketicilerin biraz daha beklemesi gerekiyor.”
Seçerken nelere dikkat edilir
UZMANLAR aroması yüksek ve olgunlaşmış karpuz almak için şu önerilerde bulunuyor: “Ağız tadıyla karpuz yemek için, koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar, elle vurulduğunda ise tok ses çıkaranlar tercih edilmeli. Ürünü alırken, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, şeklinin simetrik olması, toprakla temas eden bölümünün renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmeli.”