Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Ankara ve Ankara Kent Konseyi (AKK), ‘Kente Karşı Suçlar’ (Kabahatler) konusu için bir araya geldi. Ulus Gençlik Parkı AKK binasındaki toplantıda bu konuda bir dosya açmak üzere fikir alışverişinde bulunuldu. Gazete, okur ve AKK birlikteliği ile ‘Ankara’da kentlilik bilincini oluşturmak, insanların kente sahip çıkmasını sağlamak’ hedeflendi. Toplantının ileri süreçte de tekrarlanması noktasında mutabık kalındı. AKK Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, özetle şunları söyledi:
GENELE YAYILINCA BÜYÜK SUÇLARA DÖNÜŞÜYOR
“Yerel yönetimler alanında suç meselesini üç kavramla açıklıyoruz; kentli suçları, kent suçları, kente karşı suçlar. Kentli suçları sokağa tükürmekten sokaktaki ağacı kesmeye, sokak hayvanlarına eziyet etmekten sokağa çöp atmaya kadar hepimizin şahit olduğu bireysel suçlar. Bunların şöyle bir özelliği var bunlar genele yayılıp kimse ses çıkarmadığı zaman daha büyük suçların kapısını aralıyorlar. Kent suçları daha ziyade emniyetle ilgili meseleler. Kente karşı suç ise kentli suçlarıyla yakından ilgili. Kentli suçlarının bir kısmı zaman içerisinde yaygın hale gelince kente karşı suç haline geliyor. Onu kimin yaptığı bir noktadan sonra önemli değil. Onu herkes bir araya gelse 10 sene temizleyemez. Konu genelde Türkiye’de hep şöyle ele alındı; ‘kente karşı suçlar var ve her kentte var.’ Büyük sorunu hedef aldığınız zaman zaten saflar belli. ‘Ben doğru yaptım’ diyen var ‘sen yanlış yapıyorsun’ diyen var. Bir tartışmanın parçası oluyoruz ve öyle kalıyoruz. Her şeyden önce bizim kentli suçları boyutunda bu kente insanların sahip çıkmasını sağlamamız lazım. Temel davranış meselelerinde bir ilerleme kaydetmemiz lazım.”
KÜÇÜK GÖRÜNEN DETAYLARA EĞİLMELİYİZ
Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ise şu değerlendirmeleri yaptı: “Hürriyet Ankara’nın sloganı, ‘kentini yaşayan gazete’dir. Biz gazeteyi hazırlarken yarın bu gazeteyi alan birisi kentiyle ilgili neler bulmalı bunu önemsiyoruz. Okur Köşesi’nde şunu hep vurguluyorum; değişim sokaktan başlar. Aslında kentlerde değişim için çok büyük projeler üzerinde kafa yormanın bir manası yok. Biz Ankaralıyız. İstanbul gibi değiliz. Ankara’da yerel bir bilinç var. Ankara’nın parklarında çekirdek çitleyip, kabukları banklara-çardaklara atanları bile engelleyebilsek, parkın daha temiz kalmasını sağlarız. Ankara’da kaldırıma park eden aracın önüne geçmemiz lazım. Küçük görünen detaylara eğilmeliyiz. Biz gazete olarak eğiliyoruz yerel yönetimler de hassas olmalı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ydü. Engellilerle ilgili sorunları sadece o gün konuşmamamız lazım. Siz aracınızı kaldırıma bırakıyorsunuz ve bir işinizi halletmeye gidiyorsunuz o sırada oradan geçemeyen bir engelliden haberdar değilsiniz. Aslında ana yola inip kaza geçiren birinden siz sorumlusunuz. Bunun farkında olmalıyız.”
BU TOPLANTILAR ABB’DE DE YAPILMALI
Hürriyet Ankara okuru Umut Özkan da “Hürriyet Ankara olmasa bu kente karşı suçlar konusunu bu toplantıda nasıl ele alacaktık. Bugün Gençlik Parkı’ndaki havuzun temiz olması, fıskiyelerin çalışması Fatih Bey’in yönetimindeki Hürriyet Ankara sayesindedir. Gördüğümüz eksiklikleri iletiyoruz ve takibini yapıyoruz. Bu yaptığımız toplantı bence Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin her biriminde her sabah ilgili daire başkanı ve yöneticilerinin katılımıyla da yapılmalı. Bu toplantılar yapılsa bugün sorunlar buralara bu şekilde gelmez. Bunu yapıcı eleştiri olarak söylüyorum. Belediye bürokratları bence Hürriyet Ankara’yı her gün sürekli takip etmeli” dedi.
TOPLANTININ ÇIKIŞ HİKÂYESİ
Kente karşı suçlar konulu toplantının çıkış hikâyesi şu şekilde oldu: Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci, geçen sene ocak ayında Burada Okur Yazar Köşesi’nden İstanbul Yolu’ndaki bir oto lastikçinin önünden yükselen ve kenti boğan kapkara dumana dikkat çekmiş ve “Ankara Kent Konseyi’ne önerim, ‘kent(li) suçu’ konusunda bir manifesto hazırlamaları ve yayınlamaları yönünde. Bu çalışma, hem kentlilik bilincinin oluşması ve geliştirilmesi hem de şehrin orta yerinde lastik yakmak gibi olayların sona erdirilmesi için şart” ifadelerini yazmıştı. Hürriyet Ankara bu durumu “BU BİR KENT SUÇU” manşetiyle vermişti. Okur Umut Özkan da “Ankara Kent Konseyi, ‘kente karşı suçlar’ konu başlığı altında geniş kapsamlı bir çalıştay düzenlemeli” önerisinde bulunmuştu. AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve AKK Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, “Kente karşı suçlar gündemimizde var” diyerek, kapsamlı bir çalıştay düzenleyeceklerini açıklamıştı. Pandemi ve farklı nedenlerden dolayı çalıştay yapılamazken Hürriyet Ankara ile bu konuda ilk ortak toplantı gerçekleştirildi.
KABAHATLER DOSYASI OLUŞTURULABİLİR
AKK çalışma gruplarının sözcülerinden gelen öneriler üzerine çıkan bazı başlıklar da şöyle oldu.
-Kentli suçu dersek insan suçunu kabul etmiyor ama kabahatlisin denilirse belki insanlar biraz yumuşatıyor. Kabahatler dosyası oluşturulabilir.
-Kamusal alanda oluşturulan yerler var. Bunlara da yanlışlar veya kentsel ayıplar denilebilir. Kullanım hataları da olabilir. Bu husus da önemli.
-Mevcut Büyükşehir Yasası’nın büyüklüğü kenti önemli kılıyor ancak sorunların çözümünü zorlaştırıyor.
-Ankara’ya bir başkent yasası lazım.
-Bisikletli ulaşım hakkı konusu var. Kanunda bisiklet yolları zorunlu kılınıyor ama buna ne kadar uyulduğu soru işareti.
-Kentte kültür sanat okuryazarlığı da önemli konu.
-Belediye bürokrasisi yavaş işliyor.
KİMLER KATILDI?
Toplantıya, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci, AKK Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz, Hürriyet Ankara Burada Okur Yazar köşesine kent ile ilgili sorunları sıkça ileten müdavim okurlardan Umut Özkan, AKK başkan yardımcıları Prof. Dr. Lale Özgenel, Dr. Süleyman Basa, AKK Kültür Sanat Müzik Alt Çalışma Grubu (ÇG) Sözcüsü Emrah Hacıoğlu, Semt Kültürü ÇG sözcüsü Bedriye Işık, Eğitim ÇG Sözcüsü Gürol Salman, Bisiklet Meclisi Başkanı Kadir İspirli, Kırsal Kalkınma ÇG Sözcüsü Kenan Baydar, Kültür ve Sanat ÇG Sözcüsü Mehlika Gider, Öğr. Gör. Ali Can Gözcü ve AKK Sekreteri Leyla Kaya katıldı.