Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın jeotermaliyle ünlü Kızılcahamam ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, mevsiminde jeotermal enerji kullanarak kuruttuğu karpuz, çilek, domates, elma, portakal gibi meyve ve sebzeleri ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiyor.Taze Kuru Gıda AŞ sahibi Nusret Yurter, Anadolu’da yüzyıllardır yapılan kurutmalıkların, artık modern teknoloji kullanılarak daha hijyenik ve sağlıklı bir şekilde hazırlanabildiğini söyledi.
Türkiye’nin dört bir yanında iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen meyve ve sebzeleri alarak Kızılcahamam’da kurdukları tesise getirdiklerini ifade eden Yurter, meyve ve sebzeleri hiçbir katkı maddesi kullanmadan, temiz ve hijyenik olarak kapalı ortamda kuruttuklarını belirterek, “Anadolu’nun dört bir yanında kadınlarımız özellikle yaz aylarında yetişen sebzeleri ve meyveleri güneşte kurutarak kış ayları için hazırlarlar. Biz de tesisimizde sebze ve meyveleri jeotermal enerji kullanarak kapalı ortamlarda kurutuyoruz” dedi.
Hava toz mikrop yok
Yurter, piyasada çok sayıda kurutulmuş ürüne rastlanabildiğini, şeker veya katkı maddeleri bulunan bu ürünlerin genellikle güneşte veya elektrikli sistemler kullanılarak kurutulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Ancak bizim yöntemimizle kurutan yok. Taze Kuru Gıda İşleme Teknolojisi sisteminde güneş yok, açık hava yok, böylelikle toz yok, mikrop yok, maya ve küf yok, aflatoksin yok. Herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Ağartıcı, tatlandırıcı da kullanmıyoruz. Meyveyi doğal halinde kesiyoruz, dilimliyoruz, kurutma tünellerimize koyuyoruz. Sıcak hava sirkülasyonunda kuruyor ürünlerimiz. Daha hijyenik şartlarda ve hijyenik koşullarda kurutuyoruz. Kurutma sistemimiz sayesinde aflatoksin riskini yendik. Aflatoksin sıfır.”
Yaşını göndermek zor kurusu talep görüyor
YURTER, ihracata yönelik özellikle ABD ile çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:“Avrupa ülkelerinden de siparişler alıyoruz. Almanya ve Fransa istiyor. Gelen talepler üzerine tesisimizi genişlettik. Devletten de destek aldık. Normal şartlarda kurutması oldukça zor olan karpuz, kavun, çilek gibi meyveleri bile kurutabiliyoruz. Elma, armut, şeftali, kivi domates de kuruttuğumuz ürünler arasında. Özellikle kavun ve karpuzu kurutuyoruz çünkü buna yurtdışından çok talep var. Kavun, karpuzun olmadığı ülkeler var. Yaşını göndermek çok sıkıntılı, bu nedenle kurusu daha çok talep görüyor.”