Japon Kuklası sahnelendi

Güncelleme Tarihi:

Japon Kuklası sahnelendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

Daio Fo’dan Türkçeye çevrilen ve rejisörlüğünü İlham Yazar’ın üstlendiği ADT’nin yeni oyunlarından "Japon Kuklası" ilk kez Ankaralı sanatseverlerle buluştu.

ANKARA Devlet Tiyatrosu’nun yeni oyunlarından "Japon Kuklası ", ilk kez seyirciyle buluştu. Dario Fo’dan Egemen Berköz’ün Türkçeye çevirdiği ve rejisörlüğünü İlham Yazar’ın üstlendiği oyunda, İtalya’da bir fabrikada çalışan kadın işçi üzerinden, işçi-işveren ilişkisinin trajikomik bir şekilde anlatıldığını söyledi.

GERÇEK BİR HİKAYE

"İtalya’da fabrikalarda, Türkiye’de var mı bilmiyorum ama işçinin daha verimli çalışması için çeşitli haplar verildiği biliniyor, yazıldı " diyen Yazar, oyunda da bu hapları kullanan ana kadın karakterin başından geçenlerin anlatıldığını, gerçek bir hikaye olduğunu kaydetti. Yazar, oyundaki "Japon Kuklası " hakkında da bilgi vererek, "Bu gerçek bir şey. Japonya’da patronların kuklalarını yapıyorlar. İşçi kuklaya içini boşaltıyor, istediğini söylüyor. Sonra rahatlayıp daha verimli çalışmaya başlıyor" dedi.

Oyunun karakterleri

YaklaŞIk 1 saat 10 dakika süren oyunun yönetmen yardımcısı Eray Eserol, dekor tasarımcısı Zeki Sarayoğlu, giysi tasarımcısı Çevren Sarayoğlu, ışık tasarımcısı Zeynel Işık. Karakterleri, Serpil Gül, Eray Eserol, Adnan Erbaş, Ebrunil Aydın, Buket Türkyılmaz, Pınar Yüksel, Özlem Kırkpantur, Ünal Yeter, Sertan Müsellim, Atilla Can Çelebi ve Ertuğrul Şakar canlandırıyor. Oyunun konusu kısaca şöyle: "Fabrikalarda verimi artırmak için insana güç veren bazı hapların sunulduğu kimse için yeni bir haber değil; ’Nazlanma al bir tane, Bedava’, ’Parası patrondan çıkıyor’. Sonra bazılarına günde bir hap yetmemeye başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!